Hopp til hovedteksten
torskelyd-vg_250px.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Torsken kurtiserer også...

Det er ikke bare hos oss mennesker at det må litt ekstra anstrengelse til for å sjarmere det annet kjønn. Hos torskehannene er lyden helt essensielt for å tiltrekke seg hunnene. – Uten lyd i gyteforspillet blir det neppe noe gyting. Det er et nødvendig samspill for å komme i stemning, forteller forsker Aud Vold Soldal. Torskens Valentinsdag er imidlertid først i mars-april.


Av Anette W. Petersen
Bildet over viser en faksimile fra VG

Kurtiseringen mellom fiskene kan sammenlignes med mennesker.
- Det er hannfisken som gjør seg til for hunnen, og de både danser og lager lyd, forteller Soldal. - De sirkler rundt i åttetall, innenfor et lite revir. Og så gjør han seg så flott han bare kan, ved å  spille ut finnene slik at de står rett ut til alle kanter. Så kommer hunnen og velger den hannen hun syns ser og høres tøffest ut.

Rett stemning

- Uten lyd i gyteforspillet blir det neppe noe gyting.  Det er et nødvendig samspill for å komme i stemning. Det går ikke an å bare gyve rett løs på dama. Han må få henne i den rette stemningen først, sier Aud Vold Soldal.

Forstyrret militær ubåtlytting

Den grøtaktige lyden fra gytende torsken kan faktisk høres av mennesker, men det kan være vanskelig å skille den ut. Lydene er så høye at de forstyrrer ekkoloddene på marinens ubåter
- Under gytesesongen i mars-april i Lofoten, særlig om natten, er brølet fra torsken som gyter så høyt at de blokkerer ubåtenes sonarsystemer, forteller Soldal. Sonarene bruker Forsvaret til å manøvrere med og til å lytte etter fiendens fartøy, men i en rapport i 1998 måtte  de slå fast at i gytesesongen var det ingen vits i å ligge i Lofoten for å lytte...

 

les mer

~ hør lydeksempler, blant annet av torsk som gyter...

~ om biologisk lyd