Hopp til hovedteksten
korall.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Om kaldtvannskoraller på Verdens Miljøverndag 2004

Utgivelsen av en rapport om kaldtvannskoraller ble i dag lansert i Barcelona av UNEPs Generaldirektør Klaus Toepfer. Den er skrevet av noen av verdens ledende forskere på kaldtvannskoraller eller dypvannskoraller, deriblant Jan Helge Fosså fra Havforskningsinstituttet.

Arbeidet med rapporten er initiert og koordinert av FNs korallrev-enhet ved UNEP World Conservation Monitoring Centre (UNEP-WCMC) og støttet av myndighetene i Irland, Norge og Storbritannia, og av WWF og UNEP.

Noe av bakgrunnen til at kaldtvannskorallene nå får oppmerksomhet er at de er truet av verdens fiskerier.

Toepfer uttalte at det hittil har vært tilstanden og truslene mot de tropiske korallene som har bekymret. Nye funn av dypvannskoraller viser imidlertid at disse er tallrikere og vanligere enn man tidligere har trodd.

Rapportens hovedkonklusjoner ble presentert i Barcelona i dag. Den komplette rapporten blir publisert på et møte i International Coral Reef Initiative i Okinawa i Japan senere i sommer.

Lansering i Lofoten

I Norge lanserte miljøvernminister Børge Brende rapporten om verdens kaldtvannskoraller i Lofoten. Valg av sted for lanseringen er ikke tilfeldig. I havet utenfor Røst i Lofoten ligger verdens største dypvannskorallrev. Revet ble oppdaget og kartlagt av Havforskningsinstituttet i 2002. Det ligger på 300 m dyp og er ca. 40 km langt. Røstrevet ble vernet mot bunntråling i 2003 av fiskeriminister Svein Ludvigsen.

Det er nå i alt fem korallområder som er stengt for bunntråling i Norge. Ytterligere et område i Trondheimsfjorden er vernet etter Naturvernloven.

Miljøvernministeren påpekte ellers behovet for å sikre enda bedre beskyttelse av korallrevene gjennom etablering av et nettverk av marine verneområder i Norge som også vil inkludere koraller.

 

Fakta om koraller

Her kan du finne informasjon om flere av korallene som lever i norske farvann:

Koraller