Hopp til hovedteksten
1.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Hundrevis av nye korallrev oppdaget

31.08.2003
Nytt forskningsfartøy har gitt nye og bedre redskaper for HIs kartlegging av korallforekomster langs norskekysten. Dette ble tydelig bekreftet under årets korallkartleggingstokt som ble gjennomført 7.-23. juli. For første gang fikk vi da mulighet til å ta i bruk det avanserte utstyret om bord på ’G.O. Sars’, som nylig er satt i drift. Med multistråleekkolodd og miniubåt utstyrt med videokamera, ble det blant annet funnet over 1400 mulige korallrev ved Træna.

1.jpg

Korallkartleggingen ble konsentrert om den nordlige kanten av Trænadypet, Røstrevet, Eggakanten fra Bleikdjupet til Sveinsgrunnen og ved Steinavær i Andfjorden.


2.jpg

Lophelia
-korallene bygger karakteristiske hauger på havbunnen. På et multistrålekart fra et relativt flatt område kan man kjenne igjen disse strukturene. Av og til kan korallhauger forveksles med andre typer hauger bestående av stein og morenemateriale.

3.jpg

Ved Træna ble et område på 23 x 13 km kartlagt. Kartene er tolket av marinbiologer og marine geologer som fant 1447 mulige korallrev (markert med rødt på figuren) med en gjennomsnittlig lengde på 150 m.

Til sammen dekker de et areal på 3,63 km2. For å være hundre prosent sikker på at en struktur på kartet virkelig er et korallrev må vi ned til bunnen for å sjekke med kamera. Vi har vært nede på mange steder (markert med gult på figuren), og de fleste av haugene er korallrev.

 

4.jpg
52.jpg

Multistråledataene kan leses inn i et kart- og navigasjonssystem som kalles 'Olex'. Når vi bruker miniubåt til å filme havbunnen, kan vi se den nøyaktige posisjonen til både skip og miniubåt på kartet på PC-en. Vi kan også følge hvordan miniubåten beveger seg i forhold til landskapet på bunnen. De to figurene viser noen store korallhauger som sitter på eggakanten utenfor Sveinsgrunnen. Den første figuren viser posisjonene til skipet og miniubåten (grønn). I 3D-utsnittet ser vi miniubåten som en liten gul flekk. I den andre figuren ser vi korallhaugene innenfra kontinentalsokkelen og ut mot havet.

Ved Steinavær i Andfjorden fant vi et rev som er noe av det flotteste vi har sett i disse årene med korallkartlegging, ca. 69 14.24 N, 16 39.00 E. Revet sitter på begge sider av et lite sund som går over en rygg i området. På den ene siden gikk vi 500 m med miniubåten uten at vi så bunnen for bare koraller. Av fisk var det stor uer og torsk. Som i de fleste korallområdene så vi også her mye rester av fiskeriaktivitet som tapte liner og garn.

62.jpg
72.jpg
8.jpg

Se flere bilderimages_mapping2003.php

Mer om koraller: www.imr.no/coral

 

Fakta om koraller

Her kan du finne informasjon om flere av korallene som lever i norske farvann:

Koraller