Hopp til hovedteksten
drivboye.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Mobiltelefon med GPS måler strømmer i Sognefjorden.

07.06.2002
Under et nylig avsluttet laksetokt med FF Fangst i Sognefjorden ble det testet en ny metode for å måle strømsystemer i fjordområder. Systemet er i all enkelhet en GSM mobiltelefon utstyrt med GPS posisjoneringssystem som sender SMS meldinger med posisjonen til en annen mobiltelefon (eller en nettadresse).

 


Benefon Track, GSM mobiltelefon med GPS.
Den svarte klumpen øverst er GPS antennen.

 

drivboye.jpg
Drivbøye med drivseil og mobiltelefon

Mobiltelefonen med GPS (Benefon Track) ble plassert på en drivbøye med strømseil og satt ut i fjorden. Med valgt intervall sendte så mobiltelefonen GPS posisjonen til en mobiltelefon om bord i 'Fangst'. Posisjonen ble plottet manuelt i et kartsystem.

For å slippe manuell plotting kan en programmere mobiltelefonen til å sende posisjonene rett til en Internett-adresse hvor de kan prosesseres og legges ut på nettet i ønsket format, enten som en fil eller et kart. På denne måten kan forskeren sitte på sitt kontor og motta sanntids drivbaner fra for eksempel ti drivbøyer i områder med GSM-dekning.

Dataene kan også sendes til fartøyets navigasjonssystem og plottes rett i kartet på skjermen. Fordelene med systemet er mange:

  • høy presisjon (GPS)
  • billig i innkjøp (ca 10.000,- pr bøye)
  • billig i drift (ca 1 kr pr posisjon)
  • liten sjanse for å miste bøyene fordi en kjenner siste posisjon hele tiden, bøyer som driver på land kan settes ut igjen og et stort antall drivbøyer kan opereres samtidig.

Kontaktpersoner

Jens Christian Holst, 55 23 84 11
Øivind Østensen, 55 23 84 59