Hopp til hovedteksten
Utskriftsvennlig versjon

På jakt etter amerikansk hummer

29.09.2000
Hummerfisket starter mandag 2. oktober, og forskerne ber fiskere i høst holde ekstra øye med hummerne som blir fanget.

Det er påvist amerikansk hummer (Homarus americanus ) i Norge. Det er til nå funnet eksemplarer i Oslofjorden ned til svenskegrensen, i Sandefjord og Kristiansand. Akvariet i Bergen og Havforskningsinstituttet har fått i oppdrag å undersøke forekomsten av amerikansk hummer i norske farvann.

Amerikansk hummer vil kunne utgjøre en trussel mot en allerede sårbar norsk hummerbestand. Den reproduserer seg raskere, kan bli betydelig tyngre, er kjent for å være mer aggressiv. Den går også for å være mindre god på smak. Om det skulle vise seg at amerikanerne allerede er etablert, vil den kunne utgjøre et potensielt problem i norsk fauna.

Den amerikanske hummeren skiller seg fra den norske ved at den har nedovervendt nesepigg, brun/grønnlig farge, få eller ingen hvite felt på klør og hode, samt en generelt 'buttere' kroppsform.

Det er av stor betydning at hummer som man mener kan være amerikansk hummer leveres inn til diverse mottak rundt i landet. Hovedmottaket er Akvariet i Drøbak. Fiskerne vil få økonomisk kompensasjon for hummeren som blir levert mottakene.

Kontaktpersoner:
Kees O. Ekeli, Akvariet i Bergen tlf 55 557177 mob. 90169465
Gro van der Meeren, Havforskningsinstituttet, telefon 56 18 03 42