Hopp til hovedteksten
Utskriftsvennlig versjon

Havforskningsinstituttets nye fartøy døpt

15.06.2000
Lørdag 10. juni ble Havforskningsinstituttets nye fartøy FF 'Fangst' døpt og overtatt i Rørvik. Gudmor var Anne Brit Areklett Norebø. Fartøyet er en erstatning for FF 'Fjordfangst' som ble solgt til en islandsk reder i oktober i fjor.

Havforskningsinstituttet har for første gang benyttet seg av 'kystvaktmodellen' ved anskaffelse av et nytt fartøy, dvs. at en privat reder har bygget et fartøy etter instituttets spesifikasjoner, og instituttet leier inn fartøyet på langtidskontrakt. Foreløpig er kontrakten på fem år, med opsjon på ytterligere tre år.

'Fangst' skal i utgangspunktet benyttes av Havforskningsinstituttet ca 200 døgn i året. Det vil bli brukt langs store deler av norskekysten til bl.a. redskapsforsøk, atferdsstudier og kystundersøkelser. Fartøyets første tokt er 'Undersøkelser av kamskjell' i Trøndelagsområdet, som startet 14. juni. Resten av året vil fartøyet bli brukt til blant annet undersøkelse av hummer og kongekrabbe, telling av småhval og studier av beiteatferden til torsk og lyd fra fisk.

Fartøyet har tre tomannslugarer og er 14,95 meter langt, 5,50 meter bredt og 3,30 meter dypt. Det er bygget i aluminium og har 400 hk fremdriftsmaskin, samt to sidepropeller. Det har også to hjelpemotorer og to kraner. Det er utrustet med to 5-tonns reketrålvinsjer, teinehaler og kar for føring av levende fisk.

FF 'Fangst' er bygget ved Båt -og motorservice på Rørvik. Eier er Villa Leppefisk AS på Misund.