Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Næringsstoffer og uønskede stoffer Fjern filter

Resultat: (49) Viser 1 - 30



foto av mann med fisk

Lite framandstoff i den glupske lysingen

18.01.2024

Nifs på utsida, men delikat på bordet – rovfisken får tommel opp frå giftstoffekspertane.



Forskingsfartøyet G. O. Sars til havs

Har sjekka torskefisk i Nordsjøen for miljøgifter – det går seint nedover

16.01.2024

Og for ei stoffgruppe går det oppover, trass i at miljøgifta er forboden.



Et nært utsnitt av en vassild som ligger sammen med flere fisk. Vassilden er kjennetegnet av at den har store øyne

Har sjekka fiskekake-fisken for framandstoff

07.12.2023

Nokre få filetprøver hadde nivå som var høgare enn grenseverdiane.



En torsk i havet. Torsken svømmer nær havbunnen, rett over noen steiner som er dekket av sjøanemoner og andre bunnarter.

Ingen store klimaeffektar på kvikksølvnivået i skrei

24.11.2023

Høgare havtemperaturar fører ikkje til høgare kvikksølvkonsentrasjonar i nordaustarktisk torsk, syner ny gransking.



To torsker som svømmer rett over havbunnen.

Nye målingar av framandstoff i sjømat frå fjordar og hamner

02.11.2023

HI har undersøkt framandstoff i kysttorsk, brosme og taskekrabbe frå Bergen, Kragerø, Grenland og Ålesund.



fersk sjømat i disk

Skal vurdere risikoen og fordelene ved å spise sjømat

30.10.2023

HI-forskere har kartlagt hva vi vet om helse og sjømat - fra alle verdenshjørner. 



tre menn i oransje vest på rullebanen på Flesland.

Samarbeid med Avinor: Undersøker PFAS ved Bergen lufthavn

14.09.2023

Forskerne skal finne ut om giftstoffer fra flyplass-brannøvelser har spredd seg til sjøen ved Flesland.



En forsker i hvit labfrakk og blå plasthansker er på labben. I hånden holder han en petriskål med prøver.

Har funne ny, uventa antibiotikaresistens i bergenskloakken

11.08.2023

Forskarane har påvist nye plasmid med resistensgen mot «siste utveg»-antibiotikum – trass i at det sjeldan vert brukt i Noreg.



illustrasjon av Fedje u-båten og en fisker som drar opp en havteine.

Ingen økning i kvikksølvnivå i brosme og krabbe ved Fedje-ubåten

03.05.2023

Fra 2021 har HI også sett på nivåene av arsen, kadmium, bly og selen. 



Tre makreller i en blå bøtte

Nye regler om PFAS: Dette vet vi om stoffene i sjømat

13.03.2023

De syntetiske stoffene har blitt brukt i ulike produkter i mer enn 50 år. Nå innfører EU og Norge strenge grenseverdier for PFAS i både mat og miljø.



Foto av petriskåler med bakterieprøver

Fant resistens mot viktig antibiotika hos vanlig bakterie

06.02.2023

Shewanella baltica er en vanlig bakterie både i havet og i fisk. Forskerne fant gener hos bakterien som gir resistens mot "siste utvei"-antibiotika.



smilende mann i støvler vasser i sjøen

Fossar friskt framover

16.01.2023

Han har styrt HI-skuta i eitt år. No ser vêr-nerden fram til viktige satsingar i 2023 - og eit nytt styreverv. 



Mann og to barn står med ryggen til kamera på en brygge og fisker.
kronikk

Hva betyr klimaendringene for norsk sjømat?

12.12.2022

Kan påvirke både næringsinnholdet i sjømaten vi spiser, og vilkårene for å produsere den.



makrell i tomat på skive

Har undersøkt uønskede stoffer i fiskepålegg

20.10.2022

Makrell i tomat og kaviar inneholder lave verdier av uønskede stoffer. Det viser en ny undersøkelse HI har gjort av 34 ulike matvarer. 



Blåskjell i Hardanger.

Jakter på hovedkildene til DDT-forurensningen i Hardanger

12.10.2022

Ved hjelp av blåskjell kan havforskerne si noe om hvor mye DDT som siver ut i fjordene.



Mor og barn spiser laksewrap

Nå er vitamin D-nivåene våre på det laveste

07.04.2022

Fra oktober til april er ikke solen sterk nok til at huden vår kan produsere vitamin D. Da er vi avhengige av å få nok gjennom maten vi spiser.



Plantemelk på lab

Mindre mettet fett i plantebaserte middagsretter

19.01.2022

Plantebaserte middagsprodukter inneholder omtrent like mye fett og proteiner som tilsvarende kjøttprodukter, men lavere andel av det mettede fettet vi bør spise mindre av.



Hav og torsk som svømmer

Denne gjengen skal finne ut om middagen din blir klima-påverka

11.01.2022

Når havet blir varmare, forflyttar fisk seg og får nye matvanar. Nytt HI-leia prosjekt skal finne ut korleis det vil påverke sjømaten vi et i framtida.



Fem personar står og samtalar på scenen.

Kvifor et vi ikkje meir sjømat?

16.11.2021

Dette var tema då Havforskingsinstituttet og havforskingsdirektør Sissel Rogne inviterte til «Den blå timen» på Litteraturhuset i Bergen måndag kveld.



Laks i form

Fortsatt mye omega-3 og vitamin D i oppdrettslaks

08.11.2021

De siste femten årene har næringssammensetningen i oppdrettslaksen endret seg, men laksen inneholder fortsatt mye marint omega-3 og vitamin D.



Amalie Moxness Reksten holder en plysj-laks i en hage

Amalie skal forsvare HIs ære på Forsker Grand Prix

28.09.2021

Stipendiat Amalie Moxness Reksten forsker på næringsstoffer i norsk sjømat. Nå er hun klar for Forsker Grand Prix.



Skjermbilde av videoen

Sjømat for landkrabber: Hva er omega-3?

09.09.2021

Bli bedre kjent med middagen din.



Grillspyd med laks blir lagt på grillen.
kronikk

Slik kan akvatisk mat bekjempe sult og feilernæring

29.07.2021

Kronikk i Dagens Næringsliv 28. juliVi ønsker oss en mer offensiv rådgivning der fisk som kilde til viktige mikronæringsstoffer får en riktigere og tydeligere plass.



Fritidsfiskere

Får fritidsfiskere i seg for mye kvikksølv?

08.07.2021

Fritidsfiskere som spiser egen fangst og som i tillegg spiser mye annen sjømat, kan risikere å få i seg for mye kvikksølv.



Mann i hvit kjeledress på grått oppdrettsanlegg med turkis nett over seg og sjø og holme i bakgrunnen.

Milliondryss til HI-prosjekter

24.06.2021

Seks HI-ledede prosjekter fikk til sammen 62,6 millioner fra Forskningsrådet.



gravid kvinne bærer tallerken med fisk

Hva er jod, og hva har det med havet å gjøre?

16.06.2021

Unge kvinner i Norge har for lite jod, hører vi ofte fra ernæringsforskerne våre. Hvorfor? Og hva har det med havet å gjøre?



Analyserer plantemelk på laboratoriet

Lite jod i plantebasert melk

16.06.2021

En ny studie viser at plantemelk inneholder svært lite jod sammenliknet med kumelk. Unntaket er noen typer havremelk som er tilsatt jod.



mesopelagisk fangst

Når djuphavs-artar går i kverna for å bli fôr, får laksefileten 30 prosent mindre dioksin

08.06.2021

Men mykje krill i fangstane kan bli fluor-festbrems



Krabbe på sandbunn

HI forklarer: Kvikksølv

02.06.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.  



vlcsnap 2021 05 27 09h12m24s682

HI forklarer: Jod

27.05.2021

I vår nye serie «Sjømat for landkrabber» blir du bedre kjent med middagen din! Vi ser nærmere på hvilke nyttige og viktige næringsstoffer som du bør få i deg gjennom kostholdet, hvordan de funker og hvorfor du trenger de. Vi ser også på de mindre trivelige stoffene, de som vi ikke skal få i oss for mye av.