Gå til hovedinnhold

Vet lite om hva mat med tang og tare inneholder


rediger IMG 7146

Inger Aakre (f.v.), Dina Solli og Lidunn Evensen er på jakt etter tang-og-tare-spisende deltakere til et nytt forskningsprosjekt.

Fotograf: Anders Jakobsen / Havforskningsinstituttet

De siste årene er det kommet flere produkter av tang og tare, men hva inneholder egentlig disse matvarene? Det skal forskere nå finne ut av.

– Det er mange produkter med tang og tare i matbutikkene og på nettet nå. Dette er veldig spennende og ny mat, men vi vet lite eller ingenting om hva produktene inneholder.

Det sier Inger Aakre, forsker ved Havforskningsinstituttet (HI). Sammen med masterstudentene Lidunn Evensen og Dina Solli skal hun i gang med et prosjekt som skal undersøke hva matprodukter av tang og tare faktisk inneholder. I tillegg er de på jakt etter tangspisende deltakere, for å finne ut mer om hvordan slike produkter brukes i kosten og hvor mye som spises.

 – Det finnes rett og slett ikke så mange studier om dette internasjonalt, sier Aakre.

Analyserer produktene

De to masterstudentene er allerede i gang med å samle inn mer enn 40 lett tilgjengelige produkter som selges i Norge. Disse vil bli analysert for flere næringsstoffer og uønskede stoffer.

Det er som er mest interessant for forskerne er mikronæringsstoffet jod, et stoff de vet det kan finnes mye av i tang og tare.

– Vi vet også at det kan være stor variasjon i hvor mye jod det er i forskjellige algetyper. I tillegg er det vanskelig å vite hvordan jod-konsentrasjonen er i blandingsprodukter, sier Aakre.

Tang og tare inneholder jod, men det varierer hvor mye jod de ulike algetypene inneholder. (Foto: Erling Svensen / Havforskningsinstituttet)

Påvirker stoffskiftet

Jod er et næringsstoff som er viktig for kroppen. Men det er en balansegang. Kroppen skal heller ikke ha for mye av næringsstoffet.

Jod-inntaket påvirker blant annet skjoldbruskkjertelen, som produserer stoffskiftehormoner.

– Får vi i oss for lite jod, kan vi få problemer med stoffskiftet. Men det kan også skje hvis vi får i oss for mye jod, sier Aakre.

På verdensbasis er jodmangel den største årsaken til nedsatt utvikling hos barn som kan forebygges.

Jod-problemer for gravide

Jodmangel er imidlertid ikke bare et problem i land langt borte fra Norge. Europa er nemlig den regionen i verden med høyest forekomst av jodmangel, og spesielt små barn og unge kvinner er sårbare. Studier fra HI viser faktisk at gravide i Norge har mild til moderat jodmangel.

Det er likevel ikke bare å pøse på med jod-rike matprodukter som tang og tare, forteller Aakre.

– Vi er redde for at gravide skal få i seg for mye jod, men vi vet litt for lite om dette, sier hun.

Derfor fraråder Mattilsynet gravide og ammende fra å spise produkter med tang og tare til vi vet mer om slike produkter.

– Gravide bør heller spise mager fisk og meieriprodukter, som også inneholder jod, sier HI-forskeren.

Meld deg på

For å finne ut mer om sammenhengen mellom jodinntaket og produksjon av stoffskiftehormoner, trenger forskerne deltakere som spiser tang-og-tare-produkter til det nye forskningsprosjektet. Prøvekaninene må fylle ut et spørreskjema, gi to urinprøver og én blodprøve. Alt kan bli gjort på én dag.

– Spørreskjemaet vil handle om kosthold og bruk av tang-og-tare-produkter, urinprøvene vil gi svar på jodstatusen, mens blodprøvene vil gi verdifull informasjon om kroppens produksjon av stoffskiftehormoner, sier Aakre.

Er du interessert i å bidra til viktig forskning, se faktaboks for kontaktinformasjon.