Gå til hovedinnhold

Prøvefisket for hummer i gang: – Engasjementet fra folk er fantastisk

I forkant av hummersesongen har lokalbefolkningen lagt inn en solid innsats for å samle data om hummerbestanden. Dette gleder havforskerne.

Langs hele landet ønsker lokalbefolkningen å vite hvordan deres fredningsområder for hummer utvikler seg. Samarbeidet mellom Havforskningsinstituttet, kommuner og lokalbefolkningen gjør at det samles inn data fra store områder langs kysten.

– Det er fantastisk at så mange folk er engasjert. Dette har blitt et ekte folkeforskningsprosjekt, sier forsker Alf Ring Kleiven.

Noen av områdene som er i full gang er Nesodden, Kragerø, Flekkefjord, Kvitsøy og Austevoll.

Entusiastisk gjeng på Hidra

I begynnelsen av september var forskeren med en gjeng fra Hitterøy Kystlag på Hidra i Flekkefjord under oppstarten av deres prøvefiske, som varer en liten uke.

– Jeg har kun hjulpet dem i oppstarten. De skal få all æren av arbeidet de har lagt ned for å kartlegge fredningsområdet, sier Kleiven og legger til:

– De er virkelig en fantastisk gjeng. Det har ikke stått på mannskap eller lignende. Dugnadsånden er sterk der ute.

Forsker Alf Ring Kleiven oppfordrer enda flere i lokalbefolkningen til å ta del i det store folkeforskningsprosjektet.
Forsker Alf Ring Kleiven oppfordrer enda flere i lokalbefolkningen til å ta del i det store folkeforskningsprosjektet. Foto: Alf Sverre Torgersen

Hummerfisket er kystkultur

Forskeren tror at en av grunnene til at prøvefisket for hummer har blitt såpass populært er at hummeren er sterkt forankret i norsk kystkultur.

– Vi opplever at lokalbefolkningen bryr seg om hummeren, påpeker Kleiven.

De positive effektene av fredningsområder for hummer har medført at Fiskeridirektoratet har oppfordret alle kommuner med sjølinje og hummerbestand til å opprette egne fredningsområder. I dag er det nærmere 40 områder fordelt over hele landet.

– Det kommer nye områder hvert år og initiativet tas lokalt i kommunene, fortsetter Kleiven.

Må følge en fast mal

De som deltar i prøvefisket må følge en fast mal fra Havforskningsinstituttet. Denne gir instrukser på hvordan undersøkelsene skal gjennomføres. De må fiske både innenfor og utenfor fredningsområdet, bruke en standardisert teine uten fluktåpning og notere observasjoner.

– Siden lokalbefolkningen samarbeider med oss er det viktig at de følger malen. De noterer ned hver teine, posisjon, dybde, fangst og hummerens kjønn og størrelse - før de selvsagt slipper hummeren ut igjen, forklarer Kleiven.

Prøvefisket er et sideprosjekt til fredingsarbeidet som Havforskningsinstituttet gjør for hummeren. Målet er å hjelpe lokale grupper til å holde oversikt over sine områder og inngå i et større materiale for å følge bestandsutviklingen på hummer langs norskekysten.