Gå til hovedinnhold

Nå er blåskjellene gode


nifes holmen 01 ServereBlaaskjell Senneset

Om våren spiser blåskjellene seg fete. Foto: Eivind Senneset.

Blåskjell smaker ekstra godt i sol og på sene sommerkvelder. Men det er nå på våren og om høsten at skjellene er på sitt beste.

Det er nemlig to ting som bestemmer om blåskjellene du spiser er god eller ei. Tilgangen på mat og gytesesongen til skjellene. Blåskjell gyter sent på våren og gjennom hele sommeren. Da går også matinnholdet i skjellene ned.

Skal du ut og plukke blåskjell bør du altså gjøre det i løpet av de neste ukene.

– Jeg vil likevel oppfordre folk til å gå ut å plukke skjell hele året, men matinnholdet kan være noe lavere på sommeren. Resten av året er kvaliteten på skjellene stort sett god, sier forsker Tore Strohmeier.

Spiser seg fete

Blåskjellene lever av å filtrere vannet for alger. Etter våroppblomstringen av alger i sjøen har skjellene hatt tilgang på mye føde og dermed spist seg opp. Under en slik god matperiode kan mengden kjøtt i skjellene fordoble seg på bare noen uker.

Men i løpet av gyteperioden kan blåskjellene miste halvparten av matinnholdet sitt. Det oransje kjøttet inne i blåskjellene er nemlig egg. Og det er disse eggene som slippes i løpet av gyteperioden. Ofte er dette halvparten av kjøttet, og mange skjell kan derfor være nesten helt tomme på sommeren.

En tøff skapning

Blåskjell finnes i tidevannssonen langs hele norskekysten. Der klamrer de seg fast i overgangen mellom luft og vann mens det lurer farer både over og under dem. Blåskjell er nemlig attraktiv mat for både fugler og fisk, men også for andre arter som krabbe og sjøstjerner.  

– Blåskjell er en standhaftig art som lever under ekstremt tøffe forhold. De takler både ekstrem varme, kulde og store endringer i saltinnholdet i vannet, sier Strohmeier.

Sjekk blåskjellvarselet

Blåskjell er en god kilde til vitamin B12, jod, selen og proteiner. I tillegg er det en matrett som er lett å tilberede. 

Skal du plukke blåskjell selv må du følge med på Blåskjellvarselet til Mattilsynet. Her kan du sjekke om blåskjellene i ditt område er trygge å spise. Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell, og gir kostholdsråd hver uke.

På oppdrag for Mattilsynet, undersøker Havforskningsinstituttet også årlig norske skjell fra kommersielle produksjonsanlegg. Skjellene analyseres for E.coli, Salmonella og ulike miljøgifter for å dokumentere at det er trygt å spise norske skjell som omsettes i butikk og på serveringssteder.

Les også: God status på norske skjell