G:\meeren\2019\repparfjorden.jpg

Redusert eggmengde i Repparfjorden og Revsbotn

18.02.2019

Fjorårets undersøkingar i dei to fjordane viser at talet på egg er gått ned med rundt ein tredjedel i begge fjordane samanlikna med 2017.  

feltstasjonen Porsanger.jpg

Vil gjenoppbygge fiskebestandene i Porsangerfjorden

18.02.2019

Torsken har fått spesielt fokus i en ny rapport der Havforskningsinstituttet anbefaler at det blir opprettet verneområder i Porsangerfjorden. Målet er å se om det kan bidra til gjenoppbygging av fiskebestandene i fjorden.

Hjort på Michael Sars, nett.jpg

Havforskningas første direktør hedres med symposium

18.02.2019

I dag er det 150 år sia Johan Hjort ble født. Han var Havforskningsinstituttets første direktør. I juni blir det Hjort-symposium, blant annet for å skape nye tankesett innafor havforskninga.

kudoakollasj.jpg

Denne parasitten gjer fiskekjøtt om til flytande masse

14.02.2019

Når vertane døyr, begynner dei mikroskopiske Kudoa-sporane å bryte ned fiskekjøttet. Resultatet kan du drikke med sugerøyr.

Arild Slotte_sildetokt2019.jpg

Klare for årets sildetokt

13.02.2019

ÅLESUND: På denne tiden av året kommer silda inn til kysten for å gyte. Med leiefartøyene «Eros», «Vendla» og «Kings Bay» drar forskerne ut for å hente inn data om gytebestanden.

received_2031365330490755.jpeg

Ta lodd – vinn arbeid!

12.02.2019

Den som tar fangstprøver styrker forskninga! Fangstprøvelotteriet er i gang, og gjennom det kan silde- og kolmulefiskere bidra til å redusere usikkerheten i kvoterådene.

HI-001714.jpg

Tilrår kvote for tobis på 55.000 tonn

11.02.2019

NORDSJØEN, NORSK SONE: Godt med fisk på tobisfelta i sør, men framleis kritisk lite lenger nord. Forskarane rår til ei førebels kvote på 55.000 tonn i 2019.

OLBI_190129_6809.jpg

Sørishavet: Et helt økosystem i en dråpe vann

08.02.2019

Vår utegående reporter i Sørishavet, Oda Linnea Brekke Iden, og forskerne på «Kronprins Haakon» nærmer seg nå Sør-Georgia og den gamle norske hvalfangststasjonen Grytviken. Underveis har hun snakket med forsker Rasmus Skern-Mauritzen om hvor mye vi kan lære bare fra en ørliten dråpe vann.

IMG_2892-red-2.jpg

Skal finne ut mer om problembakterie som også finnes i havet

07.02.2019

Den kan i verste fall være svært farlig. Nå skal HI-forskere undersøke hvilken rolle bakterien Klebsiella pneumoniae har i det marine miljøet.

Sildehaaving1, nett.jpg

33 500 sild skal hjelpe havforskerne med data

06.02.2019

– Vi har merka 33 500 sild i løpet av tre uker. Når silda gjenfanges, får forskerne data som kan brukes i bestandsberegningene, forteller Jostein Røttingen. Han har vært toktleder om bord på leiefartøyet «Nystrøm» under merketoktet.

HI-039394.jpg
kronikk

Kronikk: – Hva med tare til fredagstacoen?

05.02.2019

Vi trenger flere modige trendsettere blant folk flest som vil bytte tacokjøttet med skjell fra havet, og rucculaen med tare.

C:\Users\marie\Downloads\HI-041443.jpg

Svalbard: Oppvarming på 4 grader i løpet av de siste 50 årene

05.02.2019

Siden 1971 har Svalbard opplevd en oppvarming om vinteren på 7 grader. Dette kommer fram i den nye klimarapporten for Svalbard «Climate in Svalbard 2100». Rapporten viser at det er et stort behov for å planlegge for framtidige klimaendringer.

Sosiale medier og nyhetsbrev

Antarktis020208nr3278.jpg

Om Havforskningsinstituttet

Havforskningsinstituttet (HI) er et av de største marine forskningsinstituttene i Europa med ca. 1000 ansatte. Hovedaktivitetene våre er forskning, rådgivning og overvåkning.

1. januar 2018 ble HI fusjonert med Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Som et ledd i arbeidet med fusjonen, ble nettsidene til de to instituttene slått sammen fra 30.11.17. Det nye instituttet skal være en ledende kunnskapsleverandør for en bærekraftig forvaltning av ressursene i de marine økosystemene, og for hele kjeden fra hav til mat.