Hopp til hovedteksten
overflate-kopepoder_og_pteropoder.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Dyreplankton i massevis

Nansen-toktet på østkysten av Sør-Afrika har gitt oss en fantastisk mulighet til å undersøke dyreplanktonsamfunnet i denne sjelden studerte delen av havet, forteller Jenny Huggett, havforsker ved DEA: hav og kyst, i denne toktdagboken.

Ved å bruke ulike planktonnett har vi fått prøver av fytoplankton, dyreplankton, fiskeegg og -larver (ichthyoplankton). Vi har også tatt overflateprøver av neustoner (organismer som lever på vannets overflatehinne). De er ofte farget med et blått pigment, som fungerer som en slags solbeskyttelse og også gir kamuflasje fra predatorer, som hjelper organismene til å blande seg med det blå havet.
 
Vi har funnet en skattekiste av ulike arter, inkludert mange glitrende Sapphirina-kopepoder, en rekke vingede bløtdyr (pteropods) som er sårbare for havforsuring, og et variert utvalg av larver og juvenile fiskearter. Vi vant også jackpot-en da vi på en stasjon mellom Richards Bay og St Lucia fant et stort antall phyllosoma-larver, det fascinerende larvestadiet til hummer. Disse finner vi sjelden, så nå kan vi få genetiske markører til Oceanographic Research Institute sitt planlagte overvåkingsprogram utenfor Durban. 
 
Bilde (øverst): En fargerik samling av overflate-kopepoder og pteropoder (som gjemmer seg i de lange rørene)
 
 
En_gjennomsiktig_hummer-phyllosoma-larve.jpg
En gjennomsiktig hummer-phyllosoma-larve – legg merke til de store øynene på stilker!
 
 
 
Oversatt av Ingunn E. Bakketeig, HI