Hopp til hovedteksten
Isfjell
VI har passert flere små isfjell i løpet av dagen, men oseanograf og kanadier Ken Drinkwater mener de er for små til benevnelsen isberg.
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

Forskningsstasjoner mellom isfjell

Solen stod opp i dag tidlig og lyste opp det ene isfjellet etter det andre. Skjønt isfjell, og isfjell. Eksperten nøler med å kalle isbitene for isfjell. Men de lyser også opp på radarskjermen på broen, og styrmennene passer godt på at vi ikke kommer for nære.

I godværet pågår arbeidet nær sagt kontinuerlig. Forskningsstasjonene der båten stopper opp og tar prøver kommer til alle døgnets tider, med varierende mellomrom, dag som natt. Og når vi opererer på norsk tid, noe som er fire timer etter lokal tid på Grønland, blir det ikke alltid godt å skille dag fra natt. 
 
Radarbilde

Radarbilde av isfjellene rundt båten. Hver hvit prikk er et isfjell.

Foto: Kjartan Mæstad
 
En fordel er at soloppgangen kommer i god tid etter frokost. Til gjengjeld kan midnatt gjerne komme og gå i strålende solskinn. For været har vært godt, veldig godt. Mens de på første halvdel av toktet måtte slite seg igjennom orkan i dette området, har vi sklidd av gårde med bare antydninger til sjøsyke. I kveld venter vi å passere et stykke sør for Kapp Farvell  på vei østover.
 
Storkjeft

En hel og fin storkjeft (stomias boa ferox). 

Foto: Kjartan Mæstad
 
Dermed har vi kunnet hente inn igjen litt av det tapte. Håver av ulike design skal opp og ned,vannprøver innhentes, tråler settes ut og tas inn og prøver sorteres, analyseres og lagres. Innimellom skal ulike beiteforsøk og gyteforsøk på krill og raudåte følges opp med mer.
Av og til er settes tauefarkosten Messor i sjøen og slepes etter båten. Da reduseres hastigheten betraktelig. Messor er godt utstyrt med ekkolodd og taues i varierende dyp bak båten for å kunne gjøre undersøkelser nærmere de organismene som lever nede i dypet. 
 
Sorteringsfisk

Deler av trålhalet i et kar før fisken skal inn og sorteres.

Foto: Kjartan Mæstad
 
Snøvær

Selv omværet har vært fint, har det ikke stoppet en og annen snøbye å feie over båten. 

Foto: Kjartan Mæstad
 
Trålhal

En trål på vei opp.

Foto: Kjartan Mæstad
 
Tauefarkost

Tauefarkosten Messor settes ut.

Foto: Kjartan Mæstad

Slik kan du følge toktet:

Første del av toktet har hatt en egen toktnettside, facebookside og twitterfeed.

Formidlingen fra første halvdel av toktet var rettet mot elever i videregående skole. Opptak av av direktesendingene, blogg og mere til fra første halvdel er tilgjengelig på toktnettsiden som det er lenke til over.

På andre halvdel av toktet publiseres toktdagbøker under menyen til venstre på denne siden. Det legges også ut bilder på instituttets facebooksider.

Om EURO-Basin

Dette transatlatlantiske toktet er en del av EU-prosjektet EURO-basin (European basin-scale analysis, synthesis & integration). Prosjektets mål er å bedre forståelsen av sammenhengene i økosystemene slik at vi bedre kan forvalte dem på en bærekraftig måte. Mer om EURO-basin (eksterne nettsider på engelsk