Hopp til hovedteksten
Farvel til Grønland
Farvel til Grønland
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

Avgang fra Nuuk på Grønland

Seint i går kveld la ”G.O. Sars” fra kai fra Nuuk på Grønland og begynte på andre halvdel av Euro-Basin-toktet som dekker fire havområder mellom Europa og Amerika.

På Nuuk var det bytte av mannskap og vitenskaplig personell. Noen av forskerne er med båten både frem og tilbake. Nå er det klart for en ny tur gjennom Labradorhavet, Irmingerhavet, Islandshavet og Norskehavet.

Frakai1000.jpg

”G.O. Sars” la fra kai på Nuuk på Grønland vel klokken 22 i går kveld norsk tid.

Foto: Kjartan Mæstad

Toktet startet fra Bergen 1. mai. Det har vært noen opplevelsesrike og produktive uker på veien vestover. To lærere tilknyttet Nasjonal digital læringsarena (NDLA) var med på første del av toktet. De laget undervisningsmateriell til elever i videregående skole og hadde direktesendinger fra båten via satellitt. De som ikke har fått med seg aktiviteten på første halvdel av toktet kan se opptak av direktesendingene og lese bloggen som ble publisert på toktnettsedet Transatlantisk havforskningstokt.

fagstanalyse2a1000.jpg

Lars Naustvoll og Alina Rey plukker ut levende hunndyr av arten raudåte til gyteforsøk.

Foto: Kjartan Mæstad

Nå er vi allerede godt i gang med returen til Bergen. Vi gikk fra Nuuk vel klokken 22 i går kveld norsk tid, og har nå kommet ut på kontinentalskråningen i Labradorhavet der det begynner virkelig å bli dypt. Store deler av dagen har gått med til andre halvdels andre forskningsstasjon.

Gyteforsok.jpg

Angel Fernandez Lamas har raudåtene opp i beholdere med skille med tiltrekkelig storeåpninger i duken til at eggene kan synke igjennom og dermed hindre raudåta å beite på egne egg.

Foto: Kjartan Mæstad

Når båten stopper opp på forskningsstasjonene er det lagt opp en godt planlagt rekkefølge for utstyret som skal i sjøen for å samle inn data. Det er mange ulike håver, tråler og ulike apparater som skal i sjøen for samle inn data eller skaffe til veie artseksemplarer til ulike forsøk og analyser. 

MOnessut1000.jpg

Mocness kan ta planktonprøver fra forskjellige dyp ved å åpne i alt ni luker. Her er den på vei ut.

Foto: Kjartan Mæstad

Noen forskere vil gjerne ha levende raudåte og krill som de skal gjøre forsøk på. Andre deler av fangsten fryses ned eller konserveres på andre måte slik at det kan tas frem igjen når toktet er over. Så skal det hentes vannprøver fra forskjellige dyp, vanntemperatur og saltholdighet skal måles og mer til. Men slike forskningsstasjoner hadde de mange av på første halvdel av toktet, og forskerne som var med også da har funnet en grei måte å gjennomføre dem på.

Forste_fangst1000.jpg

Fangsten fra en av ni beholder på Mocness.

Foto: Kjartan Mæstad

CTD1a1000.jpg

Vannhenterkrans med CTD på vei ut. Den tar vannrøver fra forskjellige dyp og måler saltholdighet, dyp og temperatur.

Foto: Kjartan Mæstad

paplass1000.jpg

Av og til må det litt kraft til for å få alle bolter på plass.

Foto: Kjartan Mæstad

Slik kan du følge toktet:

Første del av toktet har hatt en egen toktnettside, facebookside og twitterfeed.

Formidlingen fra første halvdel av toktet var rettet mot elever i videregående skole. Opptak av av direktesendingene, blogg og mere til fra første halvdel er tilgjengelig på toktnettsiden som det er lenke til over.

På andre halvdel av toktet publiseres toktdagbøker under menyen til venstre på denne siden. Det legges også ut bilder på instituttets facebooksider.

Om EURO-Basin

Dette transatlatlantiske toktet er en del av EU-prosjektet EURO-basin (European basin-scale analysis, synthesis & integration). Prosjektets mål er å bedre forståelsen av sammenhengene i økosystemene slik at vi bedre kan forvalte dem på en bærekraftig måte. Mer om EURO-basin (eksterne nettsider på engelsk