Hopp til hovedteksten
Utskriftsvennlig versjon

Dag 5 - Kveiten Frank og steinbiten Erling

[22.03.06]
I dag våknet vi til nok en dag med nydelig vær. Nå står solen opp rundt 04:30 og går ikke ned før rundt kl.18. I natt hadde vi et pelagisk hal, da fikk vi sild, torsk og hyse. I 06-tiden tok vi et bunntrålhal og da fikk vi mest torsk, men med et godt innslag av hyse. De akustiske registreringene har vist relativt lite fisk og at torsken hovedsakelig står ned mot 200 meters dyp.

I dag har vi vært utenfor Bø i Vesterålen og på Jenegga tok vi et trålhal for å samle torsk til merking. Da tauer vi i 15 minutt og haler (hiver) trålen sakte inn. Fisken blir oppbevart i et stort kar mens de venter på å få seg et fiskemerke - rosa piercing i ryggen! Hver fisk blir lengdemålt, merket og en liten bit av finnen blir kuttet, før kjønn blir bestemt og fisken kan sette ut igjen. En genetisk analyse av finneprøven vil fortelle oss om det var en kysttorsk eller en skrei.

Det er hovedsaklig torsk som skal merkes, men i dag merket vi også en kveite og en steinbit. Disse ble oppkalt etter to av fadderne om bord og heter henholdsvis ”Frank” og ”Erling”. 100 fisker ble merket, og dersom noen av dere finner en merket fisk så må dere notere fangstposisjon, måle lengden og ta ut øresteinene på fisken.

Les mer om ørestein

Kathrine Michalsen, forsker