Hopp til hovedteksten
Utskriftsvennlig versjon

Dag 4 - Livet om bord

[21.03.06]
Om bord i et forskningsfartøy er det mange mennesker. Det er mannskapet som har arbeidplassen sin på sjøen hele året og så er det de vitenskaplig ansatte som gjerne er om bord 1-4 ganger om året, på et eller annet tokt. Når vi vitenskaplig ansatte kommer om bord er det viktig at alt utstyret fungerer og er i god stand. Vi har fått en begrenset tid tilgjengelig til å gjennomføre våre undersøkelser og kan ikke kaste bort dyrebar tid på unødvendig reperasjoner. Det er derfor veldig kjekt å komme om bord i Havforskningsinstituttet sine båter. Her går alt på skinner, og mannskapet gjør til enhver tid sitt ytterste for at undersøkelsene våre skal bli så gode som mulig. I tillegg til å ha dyktige folk på broen, er vi avhengige av flinke matroser, maskinister og forpleiningspersonale. Etter lange arbeidsdager er måltidene det største høydepunktet, det å kunne legge seg i en ren køye (seng) er uvurderlig og for ikke å snakke om at godt sosialt miljø kan være helt avgjørende for et suksessfullt tokt.

Mannskapet består for tiden av 15 stykker (3 på broen, 3 i forpleiningen, 6 matroser, 2 i maskinen og 1 lærling). De vitenskaplig ansatte på dette toktet består av 12 personer (6 forskningsteknikere, 2 instrumentansvarlige,1 toktleder, 1 miljøtekniker, 2 forskere som er med for å merke fisk og ta genetiske prøver). I de kommende dagene skal vi som er her forteller litt om våre arbeidsoppgaver slik at dere får et innblikk i livet om bord.

I dag er det stuerten og forpleiningsassistentene som forteller:

Vi prøver etter beste evne å skape en grei og hyggelig atmosfære på båten. Jobbene våre er veldig målbare, og alle om bord vil merke det hvis vi ikke er til stede eller gjør det vi skal gjøre, så her er det ikke rom for unnasluntring. Vi setter også litt av vår ære i å kunne vise frem rene lugarer, fellesarealer og lage gode måltider.

Det blir servert tre måltider i døgnet. Frokost kl. 07:30, lunsj kl. 11:30 og middag kl 17:30. I tillegg er det to kaffepauser; kl. 10:00 og kl 15:00. Vi baker brød og kaker, lager salater og koker det meste av maten fra grunnen av. Det er viktig at måltidene er varierte og ernæringsmessig godt sammensatt. Frisk frukt og grønnsaker prøver vi alltid å ha lett tilgjengelig slik at det skal bli enklere for alle om bord å velge sunne mellommåltider. Her på båten er det også viktig med rutiner. Når man er langt til havs over lengre perioder, kan det være vanskelig å holde orden på ukedagene. Da kan faste retter på de ulike dagene være viktig. For eksempel er det alltid egg og bacon til frokost onsdag og søndag. Lørdag er det tomatbønner og bacon. Torsdag er det saltkjøtt og raspeballer til middag. Ellers så prøver vi å

ha fisk til middag minst tre ganger i uken. Til lunsj lager vi koldtbord med mye sjømat, salater o.l. Samtidig som vi skal lage sunne og fristende måltider er det viktig at vi klarer å begrense oss slik at vi ikke kaster for mye mat eller sløser med budsjettene våre. På tokt med mye dårlig vær kan det være en utfordring å holde matstandard og humør oppe. Inspirasjon til nye matretter hentes fra ulike blader og ikke minst i fra tilbakemeldinger fra folk som er om bord. Her utveksles det ofte oppskrifter. Det å ha kokkelærlinger om bord er veldig inspirerende og lærerikt, også for oss i byssa (kjøkkenet). Ellers blir vi tatt veldig godt vare på, både av kapteinen og av redieriavdelingen på land. Vi trives veldig godt om bord på Johan Hjort.

Går man forbi byssen mellom måltidene kan man høre mye latter og tonene fra Jonny Cash eller noen svensktopper, så man oppdager fort at det er en lett og god stemning blant dem som jobber der. Vermund Aase er stuert. Etter endt kokke- og stuertskole begynte han å jobbe for Havforskningsinstituttet i 1992. Signe Roska er vikar og hjelper til i byssa. Hun har lang fartstid både fra Hurtigruten, oljetankere og oljeplattformer. Bjørn Stømsnes er for tiden fisker, men stepper inn av og til ved sykefravær. Bjørn har jobbet som forpleiningsassistent på Havforskningsinstituttets båter siden 1979, men bestemte seg for noen år siden for å prøve noe nytt og kjøpte seg fiskebåt. Det har han ikke angret på.

Kathrine Michalsen, forsker
Stuert og forpleiningsassistenter