Hopp til hovedteksten
Horisont i Barentshavet
Horisont i Barentshavet.
Foto: Stuart Murray
Utskriftsvennlig versjon

Uten internett og telefon

Økosystemtoktet: Barentshavet traff oss med stiv kulling som varte et par dager. Etter at kulingen var over og havet roet seg litt, kom neste smell: brudd på internett- og telefonkontakten. 
 

Av Elena Eriksen

"Johan Hjort" er moderfartøy under økosystemtoktet og har kontinuerlig mottatt data fra "Jan Mayen" og "Vilnus". 

Internett- og telefonbruddet kom som et sjokk; hverken forbindelse med land eller båter. Data skulle samles og kvalitetsikres og mengden av lodde og sild skulle beregnes før båten la til kai i Kirkenes. Valget var ikke enkelt:

Enten å gå til land for å få i gang internett og telefon - og miste en del av dekningen eller fortsette dekningen, og komme til Båtsfjord like før toktslutt for reparasjon og for å hente data.  

Valget ble tatt, og båten fortsatt dekningen. En uke kjempet båten med høy sjø og vind, ett etter ett lavtrykk passerte forbi oss. Det førte til redusert fart og noen stasjoner var tapt i kampen med naturen. Men vi var uansett heldige for vi gikk fremover, saktere, men framover.

I løpet av denne uken traff vi våre venner på "Vilnus". Etter at ”Vilnus” var ferdig med dekningen i RØS, gikk det i norske farvann for å ta det hydrologisk snittet. Vilnus sendte oss en ”flaske-post”, og vi har fått alle de russiske data. Dette har gitt oss mulighet til å sjekke og tilpasse dataene til mengdeberegningsprogrammet. 

Vilnus

Det russiske forskningsfartøyet ”Vilnus”. 

Foto: Jaime Alvarez

Der er noen dager igjen før toktet avsluttes. Vi håper inderlig på å oppleve et rolig og stille Barentshav.

Her er fartøyene

Toktkart for fartøyene som er med på toktet.


les mer