Hopp til hovedteksten
vann_palle350.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Utfordringer om bord

Da vi kom om bord i "Jan Mayen" i Longyearbyen oppdaget vi at Scanmar trålsensor-enheten var ute av drift. Ivan (”den tapre”) gjorde en heltmodig innsats for å få den i orden og ble offer for å få støt av en kondensator som fremdeles var oppladet. Dette førte til at Ivan nå har 3 små hull/merker i den ene fingen, mens Scanmar-enheten er fikset og frisk og fin!


Nå er vi er godt i gang med økosystemtoktet rundt Svalbard om bord på FF Jan Mayen. 
Ti dager med nye erfaringer, ”hval-safari”, god stemning og mange artige mennesker - vi er en god blanding av bergensere, møre-”gutter” og nordlendinger.

Etter 5 dager er nattevakten begynt å bli en helt normal tid på døgnet å jobbe, det hjelper selvfølgelig på at det er lyst ute både natt og dag. Når klokken slår 0800 er det vaktskifte og da begynner den store hinderløypen for å komme seg til køys:


En rolig dag på vår kunstige innsjø
 
Fra instrumentrommet går turen ned 2 stk bratte trapper, deretter må vi gjennom garderoben til matrosene og enda en bratt trapp ned. Da er vi kommet på riktig dekk, men her må vi ”time” og tilrettelegge slik at vi kan løpe/hoppe/gå på tå over vannet som fosser frem og tilbake, hvis vi er heldig kan vi gå videre uten at maskiner plutselig starter opp. Deretter må vi lure oss forbi rekefabrikken og til slutt åpne en dør som er så tung at  et par forsøk må til før en er inne i lugar-korridoren. Men her i fra er det strake veien til køys! (med mindre noen teiper igjen lugar døren med blank teip… Litt utfordringer må man jo ha!

Ann-Kristin og Ivan

Fakta om Barentshavet

Størrelse: 1,4 millioner km2  (ca. 4 ganger så stort som Norge)
Dyp: Gjennomsnittlig dyp er 230 meter, største dyp er 500 meter
Fiskerier: Bunnfisk som torsk, hyse, blåkveite, gapeflyndre og uer. I tillegg lodde, reke, vågehval og grønlandssel

Spesielle forhold:

  • Store, årlige variasjoner mht. temperaturforhold og isdekke
  • Sokkelhav - del av kontinentalsokkelen rundt Polhavet
  • En av de største sjøfuglkonsentasjonene i verden; 20 millioner individer fordelt på nær 40 arter

Forvaltningen av de levende marine ressurser i Barentshavet skjer mellom Norge og Russland i fellesskap.
Russisk navn: Barentsevo More
 

Barentshavet