Hopp til hovedteksten
arktisk-fauna_150px.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Arktisk vann - de store bunndyrenes hjemmeområde

Barentshavet har hittil vist seg fra sin beste side. Hovedsakelig har solen skint og sjøen har vært rolig. Det observeres både hval og fugl, polarmåker i luften og vågehval i vannskorpen. Derimot har vi dukket ned i dypet både med fotorigg, grabber og diverse trålredskaper for å studere faunaen på bunnen. [06.09.05]

Bildet over: Arktisk fauna

Toktruten gikk fra Kirkenes og nord til 77 gjennom polarfronten. Bunnfaunaen fra det østlige Barentshavet innen norsk sone har vist seg frem med sine tilpasninger til lavarktiske og høyarktiske bløtbunnsforhold.  Nærmere land viste videomonitoren en øde mudderbunn med mengder av huller i alle størrelser og former. Vi skuet toppen av mangebørsteormenes (polychaetenes) rike.

isopoder_150px.jpg
Isopoder

svamp-polymastia_150px.jpg
Svamp polymastia

panserreke_150px.jpg
Panserreker
 

Fangsten om bord viste store mengder med sjøstjerner med stive armer og børster (Ctenodiscus og Pontaster), gravende irregulære kråkeboller (Echinocardium), tallerkenformede Polymaster-svampe og tette skoger med polychaet-rør. To bananformede mark-tvillinger (B. villosa og inhabilis) så like, men allikevel ulik, var bemerkelsesverdig hyppige. Med bunnfisk-trålen ble det tatt noen få kongekrabber og store mengder dypvannsreker (Pandalus borealis). Ute på soldekket ble det kokt reker til nytelse for de hardt arbeidende toktpersonell, som unte seg en liten pust på dekket.

Siden, jo nærmere vi kom polarfronten mot nord og kameraet ble senket ned gjennom et ”snøfokk” av fritt-svømmende ribbemaneter, maneter, pilormer og krepsdyr, åpenbarte det seg en fauna med store oppreiste former av sjøliljer (Crinoidea), som lignet tropiske palmetrær i miniatyrer, slangestjerner som stod som oppreiste paraboler mot strømmen med armer som forgrenet seg til et tett nettverk (medusehode), små svamper og blomkålskorall. Disse dyr fanger levende og døde partikler ut av ”snøfokket” i det næringsrike kalde vannet.

Mellom denne filtrerende fauna kryper eller ligger flere lav- og høyarktiske former så som panserreke (Sclerocrangon ferox), opp til flere cm store hvite isopoder (tanglus) og fargestrålende amphipoder (tanglopper) samt grønne glinsende mandelformete skjell (Portlandia arctica) og den røde, piggede sjøstjernen (Marthasterias). Et snøkrabbepar viste seg i en av trålfangstene.

I noen av disse arktiske områdene dominerer skoger av polychaet-rør. I noen former av disse rørene bor en mark (Terebellidae) med lange bevegelige tråder på hodet. Med disse fanger den partikler og drar inn til munnen. I dypere områder var fangsten tungt dominert av hestereker (Sabinea), kråkeboller og pigghuder generelt. På grunnere stasjoner dominerte flere arter av skjell og sågar av en opp til 15 cm lang dråpeformet pølseorm (Sipunkulid) tilspisset i begge ender var ofte representert i fangsten. Det er stadig åtte forventningsfulle dager tilbake av dette spendende toktet.

Av: Inger Marie Beck og Lis Lindahl Jørgensen