Hopp til hovedteksten
Observasjonsplattform
Observasjonsplattformen heises inn i hangaren på "G.O. Sars".
Utskriftsvennlig versjon

Alle gode ting er tre

Og nå står alle tre tingene trygt på dekk. I dag fikk vi opp både observasjonsplattformen som har stått i sjøen siden desember og den fjernstyrte undervannsbåten (ROV) vi mistet søndag. Denne gangen kom også ROVen som ble brukt til redningsarbeidet trygt opp av sjøen igjen.

Det skal planlegging til for å finne ut hvordan man best skal klare å heise opp av sjøen en observasjonsplattform med en ROV hengende i en line. Ingen hadde lyst på noen reprise på hendelsene søndag. Da røyk en kabel. Dermed forsvant ROV og observasjonsplattform ned på havbunnen etter en kort tur opp i overflaten.

Det er heller ikke uten videre enkelt å feste kroker på dette utstyret som lå på vel 250 meters dyp når strømmen er sterk og hovedhjelpemidlene er bilder fra videokameraet på ROVen og en enkel gripearm. Men etter en del frem og tilbake, og ikke så rent lite opp og ned, fikk ROV-operatør Knut Bergen festet en krok i observasjonsplattformen og utstyret kunne heises forsiktig om bord i ”G.O. Sars”.

Klokken 23 i går kveld kunne siste ROVen heises inn på tråldekket på forskningsfartøyet. Dermed er alt utstyret berget opp av havet. Om enn en dag seinere enn det planen var på søndag. Men det blir detaljer i denne sammenhengen.

Planen var imidlertid å sette ut observasjonsplattformen og overflatebøyen som skal utgjøre Korallobservatoriet. Det må nok vente en stund. Båten er på vei inn til Tromsø og der er toktet over for vår del.

Fakta om koraller

Her kan du finne informasjon om flere av korallene som lever i norske farvann:

Koraller

Les mer om