Hopp til hovedteksten
Opp av vannet
Forskere og mannskap om bord på ”Bjørkhaug” har funnet et kast med grønlandssel i Vesterisen.
Foto: Gunnar Sætra
Utskriftsvennlig versjon

Fant sel, leiter etter ”flyplass”

Toktdagbok: Forskerne om bord på ”Bjørkhaug” har funnet et område med mye sel. Nå mangler de bare landingsstripe til flyene sine.

Havforskningsinstituttet har leid ”Bjørkhaug” i forbindelse med toktet som skal finne ut om droner egner seg til å telle sel. Prosjektet foregår i samarbeid med forskningsinstituttet Norut i Tromsø.

Kjell Tormod Nilssen

Toktleder Kjell Tormod Nilssen speider etter sel.

Foto: Gunnar Sætra

Inn i kasteområdet

Mandag ettermiddag kunne både forskere og mannskap på ”Bjørkhaug” glede seg over at de endelig hadde funnet et kasteområde for sel – etter å ha leita i to dager. Det var grønlandssel så langt øyet rakk, og noen av selene måtte man bruke kikkert for å få sett.
– Det er vanskelig å si om det er flere kasteområder enn dette, sier toktleder Kjell Tormod Nilssen.
– Vi gjennomførte et fullskala telletokt i 2012. Da var det to kast, men vind og strøm satte isen i bevegelse. Dermed gled de to kasteområdene mer eller mindre sammen, forteller han.

Kvitunge i hule

En kvitunge har funnet ly for vinden.

Foto: Gunnar Sætra

Ny leiting

Etter å ha lokalisert kasteområdet måtte ”Bjørkhaug” ut på ny leiting, denne gangen etter ”flyplass”. Dronene som seniorforsker Stian Solbø fra Norut og mannskapet hans bruker, skal skytes ut fra en rampe som plasseres på dekket på ”Bjørkhaug”.
– Vi trenger imidlertid et ganske stort isflak hvor disse førerløse flyene kan lande, sier Solbø og forklarer at det bør være bortimot 100 meter.
– Da er vi sikre på at vi får tatt ned flyene på en trygg måte, sier han.

Stian i cockpiten

Seniorforsker Stian Solbø og mannskapet hans trenger et isflak på omtrent 100 meter for å kunne lande de førerløse flyene på trygg måte.

Foto: Gunnar Sætra

Oppstykka

Kaptein Bjarte Madsen på ”Bjørkhaug” sier isen er svært oppstykka, og at det har vist seg vanskelig å finne så store isflak som Solbø og mannskapet hans ønsker seg.
– Det var uvær like før vi kom hit, og da har nok vind, bølger og strøm ført til at det er vanskelig å finne isflak som er store nok, sier han.

Blåser i belgen

To grønlandsseler markerer hvor grensa går

Foto: Gunnar Sætra

Fakta om grønlandssel

Latinsk navn: Pagophilus groenlandicus
Andre norske navn: Sel og russekobbe, dessuten ulike navn på aldersstadier: kvitunge (diende), svartunge (avvent årsunge), brunsel (umoden ungsel), gammelhund (moden sel)
Familie: Ekte seler (Phocidae)
Maks størrelse: Om lag 200 kg og 1,9 meter
Levetid: Kan bli over 30 år
Leveområde: Nord-Atlanteren
Kastetidspunkt: Mars
Føde: Fisk og krepsdyr

Grønlandssel