Hopp til hovedteksten
salpa_tompsoni.jpg
Foto: Larry Madin
Utskriftsvennlig versjon

Salpenes rolle i Sørishavet

Klokken fire i morges kom den pelagiske trålen inn på dekk. Den hadde fisket ned til 750 meters dyp og de fem trålposene var fulle av geléaktige organismer, bl.a. flere salpearter. Der var tusenvis. Vi fant også noen kjempestore maneter. En hadde en diameter på en meter og veide 20 kg. Der var også noen interessante fiskearter, krill og amfipoder i prøvene og alle mann sorterte, identifiserte, målte og dissekerte salper.

Bildet over:
Individ av salpen Salpa thompsoni. Munnen til venstre, magen er den brune ballen til høyre, og mange baby-salper ses nedenfor. De små rekene inni salpen er snyltere. Foto: Larry Madin.

Havets støvsugere

Du lurer kanskje på hva slags skapninger salper er og hvordan de ser ut? De kan godt kalles ”havets støvsugere”. Vanligvis er de sylinderformet med noen cm lange muskelbånd langs kroppen. Muskeltrekninger gir salpen en jet-fremdrift på samme måte som hos blekksprut. Plasseringen av disse muskelbåndene er karakteristiske for de enkelte artene. Hver art finnes i to former: som enkeltindivid og i kolonier. Koloniene er kjeder med 100-150 sammenbundne individer. De kan opptre i svermer på mange tusen individer.

Salpene er viktige og effektive planktonspisere og beiter på mange arter. Salpene utskiller slim som de fanger de små organismene med.

salpa_tompsoni_aggregate_1.jpg
Foto: Larry Madin
En koloni av Salpa thompsoni formet som en kjede. Hver salpe får ett avkom. Foto: Larry Madin

Salper og krill

Vi tror at salper og krill er konkurrenter i matfatet siden begge lever av planteplankton, men salpene tåler høyere temperatur enn krillen. Om vinteren beiter krillen isalger under isen. Hvis sjøtemperaturen fortsetter å stige i Sørishavet vil isen minke og mengden av isalger som er en viktig matkilde for krillen om vinteren vil avta. Salpene som tåler høyere temperaturer kan derfor kanskje på sikt bli den dominerende dyregruppen i Sørishavet.


Skrevet av

paola_1.jpg
Paola G. Batta Lona
University of Connecticut, USA
 

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.