Hopp til hovedteksten
storm1a372.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Orkan

Vind så kraftig at vindmåleren ikke klarte å registrere den. Lavtrykk så lavt at ikke barometeret kunne måle det. Det var en frisk morgen i dag om bord på ”G.O. Sars” som er på vei nordover langs 0-meridianen fra Bouvetøya.

Det var flere ivrige fotografer på broen i morgentimene. Målet for flere var å ta bilder idet bølgesprøyten stod over baugen. Det er noe ulike rapporter når det gjelder sterkeste vindstyrken i kastene. Noen melder om 80 knop, andre 90 knop. Andre igjen om elektroniske målere som verken har hatt kapasitet til å måle sterkeste vind eller laveste trykk. Uansett har det vært mer enn nok vær.


StormB372.jpg
Utsikt fra broen på "G.O. Sars"

- Det høyeste jeg målte var 81 knop. På formiddagen lå snittet på 67 knop og det er orkan styrke, sier kaptein Preben Vindenes. Største bølgehøyde anslår han mellom 15 og 17 meter. I verste perioden var gjennomsnittshøyden mellom ni og ti meter. Lavtrykket var svært lavt i dag tidlig. Klokken åtte målte barometeret 958, for så å stige kraftig til 978 fire timer senere. - Dette er ekstremvær. Slike vinder er det sjelden man kommer ut for, sier Preben Vindenes.


Barometer372.jpg
Lufttrykket var svært lavt i morgentimene, for så å stige kraftig.

 

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.