Hopp til hovedteksten
Vannglass370.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Lager ferskvann om bord

Vasking, koking, dusjing, med mer. På toktet i Sørishavet går det med omtrent 10.000 liter ferskvann – eller 10 kubikkmeter - hver eneste dag. ”G.O. Sars” har to tanker som til sammen tar 184 kubikkmeter ferskvann. Det holder til knappe tre ukers forbruk. Likevel har vi tilstrekkelig med ferskvann.

Bildet over: Et glass egetprodusert drikkevann.

Forskningsfartøyet produserer nemlig sitt eget ferskvann. Det skjer i en evaporator. - Her kokes vann under vakuum ved en temperatur på 30 grader. Det er omtrent som en trykkoker. Det renner saltvann inn i en forholdsvis liten tank hvor det er 96 til 97 prosent vakuum. Da koker vannet lenge før temperaturen når 100 grader. Ferskvannet fordamper og passerer en sil som tar bort eventuelle partikler. Så går dampen over en kjøler, kondenserer og renner ned i en tank som rent ferskvann, forklarer førstemaskinist Sigmund Grønnevik før han viser frem selve evaporatoren.

Den står plassert nede i maskinrommet og der bråker det altfor kraftig til å gi noen lengre forklaring. Vann til oppvarming kommer for det meste fra maskinens kjølevann. Vakuum lages av en pumpe. Saltet blir liggende igjen i evaporatortanken og spyles ut med jevne mellomrom.

evappo300.jpg
Sigmund Grønnevik og evaporatoren som lager drikkevannet.

Kapasiteten til evaporatoren er opptil 10 tonn om dagen, omtrent det samme som forbruket om bord.
- Det går mest vann med i byssa, til renhold og så til dusjing. Det går også med noe vann når det er forskningsstasjoner, sier kaptein Preben Vindenes.

Det er sjelden han har båten så full som på dette toktet. Hver eneste køye var opptatt frem til tre forskere fra Bjerknessenteret ble igjen på Sør-Georgia for å fortsette å ta bunnprøver der. I begynnelsen av toktet formante kapteinen toktdeltakerne om å spare på ferskvannet der de kunne.

- Det er best å ta forhåndsregler. Om evaporatoren skulle svikte, så har vi bare ferskvann noen uker, sier Preben. Vasking av båten, som helst gjøres med ferskvann for å få bort saltet, har det blitt lite av på denne turen. Det regner kapteinen med først å kunne ta igjen når vi nærmer oss Cape Town.  - Vi har også nesten 100 kubikkmeter ferskvann i en av bunntankene. Det kan ikke brukes til drikkevann og vi vil helst slippe å bruke det, sier han.

intrumenter150.jpg

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.