Hopp til hovedteksten
FILMogvideo350.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Krill, men får det ikke til

Roger Munns og Nick Guy er to frilans videofotografer som BBC har sendt med på toktet i Sørishavet for å filme krill, gjerne store flokker og aller helst når krillen blir angrepet av dyr og fisk som lever av den. Det er litt av en utfordring og mye skal klaffe før dette går i boks.

Bildet over:
Nick Guy og Roger Munns (til høyre) filmer og fotograferer sel.

Tidlig i dag, torsdag, var de to ute med mann over bord-båten (MOB-båten) for å se etter krill i fjordarmene her på Sør-Georgia. Båten ligger i ro mens kalibreringen av svingere på ekkolodd og sonar pågår (les mer om dette i toktdagboken for i går). Det er ikke så stor sannsynlighet for å finne noe særlig krill inne i disse fjordene. Men de to videofotografene peker på at de i hvert fall ikke vil så bildene de er på jakt etter om de ikke prøver.


SelREIN350.jpg
Rein og sel på samme stranden.
 

ROGERivannet200.jpg
Roger Munns fridykker – altså uten å bruke lufttanker. Han var under vann i bortimot ett minutt i slengen. Vannet hadde en temperatur på to grader.

P1170079a200.jpg
Videokameraet Roger Munns bruker er utstyrt med et solid undervannshus.

Tidlig på dagen var det blikkstille. Nick og Guy speidet etter fugler som de vet lever av krill. Dette kunne være et tegn på at det kanskje også kunne være krill i området. Ifølge de to britene skal det være dårlig med levende bilder av krillflokker. BBC ønsker seg slike bilder til en storsatsing som heter Life. Programserien skal først sendes om et par år.

Men tegn til krill ser de lite av. Sel, derimot, er det flust av. Over alt. De to filmer og fotograferer selen i lek i sjøen og på land. Inne i en bukt er det til og med noen reinsdyr som går og beiter blant selen. Norske hvalfangere tok med seg noen titalls rein som nå har utviklet seg til en bestand på 3000 dyr.

 

BlsermedGOSbak200.jpg
Med G.O. Sars i bakgrunnen.

Etter å ha vært tilbake til båten og fylt drivstoff på MOB-båten, er det på tide for Roger ta med seg undervannskameraet og gå i vannet selv om det ikke var tegn til krill i området. De trenger en gjennomkjøring uansett, og nysgjerrig sel får han alltids bilder av. Det kan bli vanskelig å få gode bilder seinere. Det er avhenging av at det er mulig å sette MOB-båten på sjøen når vi er på åpne havet. Det kan bli vanskelig, men de to fotografene har ikke gitt opp håpet. 

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.