Hopp til hovedteksten
feil370.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Ikke lett uten nett

Hvor avhengig man er av internett, merkes først når nettet er borte. Selv midt ute i havet, langt ned mot Sydpolen, tar det ikke lang tid før internettilknytning blir en selvfølge. Nå har vi i flere dager stort sett vært uten. Abstinensene har vært påtakelige. Og når så forbindelsen er tilbake, skal alle på nett samtidig.

Bildet over:
Gang på gang har denne lite trivelige meldingen dukket opp på skjermen.

Årsaken til den manglende forbindelsen var at den sørøstlige kursen vi fulgte, gjorde at en mast på båten har skygget for satellittmottakeren.

De dagene vi hadde litt bølger og vind var det imidlertid håp. Da ble kursen endret når vi kom frem til forskningsstasjonene. Da ble det trålt og diverse utstyr skulle ut og inn portene i hangaren. Mens de andre da løp av gårde for å se på prøver fra håver og trål, så løp jeg til datamaskinen for å sende toktrapporter, reportasjer og bilder.

I løpet av tirsdagen var godværet tilbake. Vi skulle være på stasjon en time eller så over midnatt. Jeg tenkte jeg like gjerne kunne benytte anledningen til å sende med en gang forbindelsen var tilbake. Men da var været blitt så godt at det ikke var nødvendig å legge seg opp mot vinden for å gi beskyttelse for utstyret som skulle ut hangarporten. Da var det bare å køye og prøve igjen om morgenen. Med like lite hell.

Isfjell370.jpg
I går ble deler av ventetiden brukt til å ta bilder av isfjell i solnedgang.

I går kveld var behovet for å komme seg på nett påtagende hos flere enn meg. Utpå kvelden kom vi omsider frem til frem til det sørligste punktet på toktet. Her hadde vi en forskningsstasjon før kursen ble lagt østover. Det måtte jo bety gjenopprettelse av kontaktene med omverdenen for oss alle. Men den gang ei. Da kursen var endret og satellittantennen var ute av mastens skygge, var det noe galt med antennen. Ny utsettelse.

mast180.jpg
Masten som har skapt skygge og forstyrret satellittforbindelsen.

Da forbindelsen omsider var oppe igjen seint i går kveld, var trafikken så massiv at det ikke gikk an å gjøre noe annet enn å sende epost med tekst. Min taktikk var å stå opp tidlig i dag og sende av gårde det som sendes skal. Det ser imidlertid ut til at flere har hatt samme tanken. Forbindelsen er heller treg. Nå mens jeg skriver dette holder jeg på å laste opp to bilder til Bømlo-Nytt av 18 år gamle Thomas Fylkesnes fra Bømlo som er matroslærling om bord. Bildene er svært komprimerte og bildefilene er langt mindre enn normalt, men tid tar det. Det har nå i hvert fall gitt tid til å skrive denne toktdagboken. Så det er nå godt for noe.


 

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.