Hopp til hovedteksten
bilde1a372.gif
Utskriftsvennlig versjon

Høy sjø og lav gange

Helgen utenfor Skjelettkysten har vært preget av høy sjøgang og utfordringer utenom det vanlige for forskerne om bord. Til daglig er de vant til at apparater og instrumenter på laboratoriene står i ro. Det er også ganske uvanlig at sausen havner på naboens tallerken når man sikter på sin egen.

Over:
Utsikten fra lugaren var heller fuktig i helgen.

Årsaken til den høye sjøgangen er at forskningsskipet seiler mot sin ytterste forskningsstasjon i det åpne hav, for å fange lanternefisk som også finnes i de norske fjorder. Et av forskningsprosjektene er å sammenligne den norske og den namibiske fisken.


bilde2a372.gif
Når bølgene er for høye for arbeid, kan man like godt ta en sykkeltur på treningsrommet.

På vei ut til den ytre stasjonens har det vært forsøk på å tråle gobider i vannlagene, men den pelagiske trålen ble skadet i uværet og kunne ikke brukes. Istedenfor har det blitt foretatt en del bunntråling. Selv om man ikke har fått annet enn skjell og sand i bunntrålen, håper man på å fange hvalben. Et av prosjektene går ut på å analysere faunaen rundt hvalben. Tidligere forskning har gitt indikasjoner på at det finnes en helt unik fauna rundt hvalben, og noen av forskerne på ”G.O. Sars” vil derfor se om den samme faunaen eksiterer rundt hvalben utenfor Skjelettkysten.

Til tross for høye bølger, har forskerne likevel drevet aktiv analysevirksomhet. Mange nye og interessante indikasjoner vedrørende kutlingens atferd har fremkommet, både ut fra akvarie- og organforsøk.


bilde3a372.gif
Finnes det noen hvalben blant disse skjellene, mon tro?

 

 

Tekst og foto

Kim E. Andreassen
Universitetet i Bergen

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.