Hopp til hovedteksten
sJ370.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Full storm stopper prøvetakingen

Det er søndag, det er formiddag og det er nesten ingen som er oppe. Det er en grunn for det. Vinden har vært oppe i full storm. Båten beveger seg ganske mye. Alt som ikke er boltet eller surrer fast, sklir rundt på border, pulter og gulv.

Definisjonen av full storm, 48 til 55 knop:
”Meget høye bølger med lange, overhengende kammer. Skummet, som dannes i store flak, driver med vinden i tette hvite strimer så sjøen får et hvitaktig utseende. Rullingen blir tung og støtende. Synsvidden nedsettes”.

Jeg må gripe etter penner og minnekort og annet løsøre her jeg sitter og skriver denne toktdagboken. Hadde ikke kortleseren vært festet i en usb-inngang til datamaskinen hadde den også deist i gulvet. Laptopen holder seg noenlunde i ro fordi det er en gummimatte mellom den og bordet som forhindrer at den glir. Om jeg ikke sitter i den må stolen bindes fast for å holde seg i ro. Innimellom må jeg holde meg fast i pulten for hindre uønsket sideveis bevegelse. En gang glapp taket og stolen stoppet først borte med døren, fire meter unna. Verre har det gått på lugaren til overstyrmannen. Der har lenestolen brast så kraftig inn i døren at en rømningsluken ble slått ut.

Knust-dr370.jpg
Inne hos førstestyrmannen slo stolen i døra med slik kraft av rømningsluka ble slått ut. Den havnet visstnok helt inne i trappeoppgangen på andre siden av gangen.

Godværet kunne selvfølgelig ikke vare hele toktet. Det er mer enn bare været som har forandret seg. Etter å ha krysset utenfor Sør-Georgia noen dager, har vi siden tidlig onsdag vært på vei østover mot Bouvetøyen, mer eller mindre. Det er lange avstander. Mellom Sør-Georgia og Bouvetøyen er det knapt 1400 nautiske mil. Men vi tar ikke akkurat raskeste veien. Akkurat nå er vi på vei sørover. Vi skal et godt stykke nærmere sydpolen før kursen settes nordover igjen.


kart370TETT.jpg
Vi er på vei mot Bouvetøyen.

Arbeidsrytmen på båten har også endret seg. Ved Sør-Georgia var det stadig aktivitet. Nå er vi ute på en transportetappe med forskningsstasjoner innimellom. Disse forskningsstasjonene har gjerne inntruffet seint på kvelden eller nattestid. En del av toktdeltakerne har gått over på skiftordning for å sikre at det er folk tilgjengelig også om nettene. Men de fleste toktdeltakerne er ennå den arbeidsordningen at de jobber når det trengs. Innimellom blir det tid til litt fritidsaktiviteter. Noen liker å spille yatzy.


yATSYSPILLERE370.jpg
Einar Loshamn, Merete Kvalsund, Thor A. Klevjer og Georg Skaret (fra venstre) konsentrerer seg om terningene.


Natt til i går var vi på stasjon i totiden på natten. Den ble avsluttet med tråling på morgenkvisten. I natt var vi på ny stasjon. Men stormen gjorde det umulig å sette noe som helst utstyr ut i sjøen. Nå er vi på vei sørøstover mens vi venter på at været skal løye såpass at vi får kommet i gang med å ta vannprøver, måle saltholdighet og temperatur og ta prøver av plankton og fisk. Og så venter vi på at internettilknytningen skal gjenopprettes... 

Og der var vi online igjen. Klokken er nesten åtte lokal tid og vi har nettopp startet på en stasjon. Vinden har altså løyet noe, men det skal snart blåse opp igjen. I mellomtiden fikk tokteleder Svein Iversen  og undertegnede servert en aldri så liten overraskelse til kaffen klokken tre. Vi satt i en sofaen salongen da en stor bølge vippet sofaen ut av festet på gulvet og sendte den og passasjerene avgårde i retning byssa. Jeg hoppet ut av sofaen mens toktlederen ble med sofaen helt til den smalt i veggen inn mot byssa. En kraftig overraskelse for oss og stor underholdning for alle dem som fikk overvære den løpske sofaen med de forskrekkede passasjerene. Sofaen kom tilsynelatende uskadd fra hendelsen og det gikk ikke så verst med passasjerene heller.

 

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.