Hopp til hovedteksten
GOS370.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Et linekast fra Bouvetøya

Forskerteamet på Bouvetøya hadde mistet internettforbindelse som går via satellitt og trengte en datafil for å gjenopprette kontakten. Vi lastet den ned på båten, brente den på en CD og leverte datafilen på stranden - sammen med iskake, chips, sjokolade og litt annet snadder.


transport370.jpg
Kjetil Veivåg, Karl Johan Nilsson og Thomas Fylkesnes (fra venstre) er ute med MOB-båten for å levere pakke til forskerne på Bouvetøya.

- Iskake har vi veldig lyst på. Det snakket vi om i går, sa svenske Martin på radioen. Svensken er det nærmeste man kommer en nordmann i teamet fra Norsk Polarinstitutt som har forsket på vandringsmønstrene til sel og pingviner siden midt i desember. De andre fire som deltar på dette prosjektet, som er et samarbeidsopplegg med Sør-Afrika, kommer fra Sør-Afrika og et annet land.

Men å komme seg i land på Bouvet er slett ingen enkel sak. I går var den første dagen siden midten av desember at de hadde sett solen, meldte svensken på øyen. I dag var nok en flott dag, men bølgene var likevel såpass at det slett ikke var mulig å gå helt inntil stranden, selv ikke på stedet vi hadde fått opplyst som det best egnede.

kaster370.jpg
Terrenget er svært ulendt, og forskerne må gå over en isbre for å komme til stranden.

Mann over bord-båten (MOB-båten) ble satt ut. Karl Johan Nilsson gikk så nært stranden som mulig med MOBen slik at Kjetil Veivåg kunne kaste en line inn til forskerne på land. Så halte de pakken med datafilen og snadderet i land.

pakkeiland370.jpg
Forskerne kan hale pakken i land etter at det først er kastet en line inn til dem.

Rapportene fra dem som hadde direkte kontakt med forskerne på Bouvetøya, gikk på at de var veldig glade for leveransen. Vi er glade over å kunne hjelpe. Håper kaken smakte og at dere er online og kan lese dette.

 

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.