Hopp til hovedteksten
Østers Foto: Ø. Paulsen
Foto: Øystein Paulsen
Utskriftsvennlig versjon

Flatøsters

Flatøstersen finnes i Svartehavet, Middelhavet, ved kysten av Marokko og nordover langs de europeiske kyster nord til Trøndelag. Den finnes fra like under tidevannssonen og ned til noen få meters dyp.

Flatøstersen er en varmekjær art som trenger vanntemperaturer på over 16–18 grader for å kjønnsmodne. Den finnes derfor i områder hvor vannet blir varmt nok om sommeren, for eksempel i poller.

Flatøsters veksler mellom å være hann og hunn, og kjønnsskiftet er temperaturavhengig. Langs kysten av den sydligste delen av landet er det stedvise østersbestander som ser ut til å variere som en funksjon av varme somre.

Skjellenes føde består av planteplankton, bakterier, andre mikroorganismer og dødt organisk materiale. Frittsvevende planteplankton er den viktigste føden. Vann transporterer næring til skjellene, og mange steder vil faktorer som dyp, tidevann og vannbevegelse påvirke variasjonen i skjellenes fødetilgang. Dette, sammen med sesongvariasjoner i planteplanktonproduksjon, gjør at både mengden og kvaliteten på skjellenes ernæring kan variere mye.

Befruktningen skjer inne i hunnens kappehule hvor eggene befruktes og larvene utvikler seg den første uken. Deretter lever larvene fritt i vannmassene en til to uker til de bunnslår og fester seg.

Østers som mat
Flatøsters er en delikatesse. Kvaliteten er best fra høsten og ut over vinteren når skjellene har hatt god tilgang på føde og samlet opp mye opplagsnæring. De kan også holde en høy kvalitet om våren, men kjønnsmodningen og gyting forringer kvaliteten mye. Vill østers må kun høstes i helt rent vann, siden forurenset østers som spises rå kan føre til matforgiftning.

Østersdyrking
Tidligere ble det dyrket østers i mange områder, men denne næringen er i dag begrenset til relativt få anlegg på Vestlandet. Disse anleggene har optimalisert driften og arbeidet med å få frem østers av høy kvalitet.

Fakta om flatøsters

Latinsk navn: Ostrea edulis
Familie: Ostreidae
Levetid: Over 20 år, men vanligvis ikke mer enn 8-10 år
Maks størrelse: Opp til 17 cm skallhøyde, maks vekt mer enn 800 gram
Leveområde: Lever fastvokst til underlaget, vanligvis på stein eller muslingskall fra like under fjæremålet til et par meters dyp
Gyteområde og -tid: Gyter i sommerhalvåret – avhengig av relativt høy vanntemperatur.
Føde: Planteplankton, bakterier, andre mikroorganismer og dødt organisk materiale
Fangst: Kun små mengder vill østers høstes i Norge. Flatøstersen dyrkes i enkelte områder

Kontaktpersoner

Stein Mortensen
55 23 85 89
Torjan Bodvin
907 95 847