Hopp til hovedteksten
APVLVRBSRYBOVG.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Hør spekkhoggeren!

01.01.1990
Mange marine arter, deriblant spekkhoggeren, kommuniserer gjennom lyd.

APVLVRBSRYBOVG.jpg

Spekkhoggerryggfinne_180.jpg
Mange marine arter, deriblant spekkhoggeren, kommuniserer gjennom lyd. De bruker lyd i jakten på mat og for å varsle fare. Lyden brukes også for å identifisere slektninger og andre arter, den kan signalisere aggresjon og modenhet eller brukes til å finne veien nede på de store mørke dypene. Spekkhoggerne kan også navigere ved hjelp av lyd fra båter og bølger.

Studier viser at Spekkhoggere kan høre lyd i frekvenser fra 0,4 til over 100 kHz, og at de best hører lyd som ligger rundt 20 kHz. Som med mennesker svekkes hørselen med alderen.

Norske spekkhoggerflokker har sine egne lyder, men mye arbeid gjenstår før disse er kartlagt. Forskerne vet ennå ikke om hver spekkhogger har sin egen akkustiske signatur, om de kan gjenkjenne hverandre gjennom rop eller om de kan gjenkjenne sin nærmeste familie på denne måten.

Hør spekkhoggernes lyder:

Rop 1
Rop 2
Rop 3
Rop 4

Plystring 1
Plystring 2

Klikkelyd 1
Klikkelyd 2
Klikkelyd 3

Spekkhogger på seljakt

Spekkhoggerens halefinneslag

 

Spekkhoggerlydene på denne siden er opptak fra Vestfjorden, 1999. Opptakene er gjort av Børge Damsgård, Fiskeriforskning.

Fakta om spekkhogger

Navn: Orcinus orca
Familie: Delphinidae - delfinfamilien
Andre navn: Staurhval, killer whale, orca (engelsk)
Størrelse: Hann 6-9 meter og ca. 6 tonn, hunn 5-7 meter og ca. 4 tonn
Levetid: Hann ca. 30 år, hunn ca. 50 år
Leveområde: I alle verdenshav. Spesielt kjent hos oss er forekomstene som har vært knyttet til sildas overvintring i Vestfjorden. Finnes for øvrig langs kysten vår, i Nordsjøen, Barentshavet og i Norskehavet
Føde: Fisk, særlig sild
Særtrekk: Spekkhoggere er sosiale dyr som vanligst opptrer i grupper med rundt 5-15 individer.                                                                                                                                                                                                                                                               
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 

 

Utbredelseskart

Klikk for stort bilde