Hopp til hovedteksten
Utskriftsvennlig versjon

Utvikling av nytt bunntrålgear

Som en del av et EU-finansiert prosjekt jobber Faggruppe Fangst med å utvikle et bunntrålgear som er skånsomt mot bunnen. Det 25 m lange bunntrålgearet ble montert på en 440 Seitrål og tauet som enkeltrål med 120" type 12 Thyborøn tråldører.

Som del av et EU-finansiert prosjekt jobber Faggruppe Fangst med å utvikle et bunntrålgear som er skånsomt mot bunnen.

Bunntral_800.jpg

Klikk på tegningen for å se større format.

I mars 2007 ble det gjort forsøk med et nytt 25 m langt bunntrålgear om bord på FF G.O. Sars. Gearet ble montert på en 440 Seitrål laget av Mørenot, tauet som enkeltrål med 120” type 12 Thyborøn tråldører. Sveipelengden under forsøkene var 21 m + 30 m oversveiper og 12 m haneføtter/innhalere. Plater på 54x54 cm (8 cm tykke med innstøpte 16 mm ML kjetting) var montert i hele gearets lengde med 7 stk  16” bobbinskuler langs gearet (se fig). Hensikten med bobbinskulene er å løfte resten av gearet 5-10 cm opp fra bunnen slik at bunnpåvirkningen blir mindre enn med et tradisjonelt rockhoppergear.

Forsøkene som vist på filmen ble utført på 80-100 m dyp i Persfjorden/Syltefjorden i Finnmark. Det var gode konsentrasjoner av hyse i forsøksområdet, samt noe stor torsk og  flatfisk.

~se nedlastingsversjon av video fra trålforsøkene