Hopp til hovedteksten
Gorgonophilus canadensis (korallparasitt)
Sjøtre som har parasitten Gorgonophilus canadensis. De typiske "skorsteinene" viser tydelig.
Utskriftsvennlig versjon

Gorgonophilus canadensis

Parasitten Gorgonophilus canadensis er en kraftig omdannet hoppekreps (copepode) som lever i kaldtvannskorallen sjøtre (Paragorgia arborea). Den får sjøtreet til å produsere galler (deformiteter) liknende de gallevepsen lager, og lever inne i disse.

Gallene kan inneholde både hunner, hanner, eggsekker og larver. Oppe på gallen finnes noen utvekster som minner om horn eller ”skorsteiner”, disse har en trang kanal. Det er uklart hvilken funksjon kanalene har.

Gorgonophilus canadensis (hunner)

Gorgonophilus canadensis (hunner).

Det er ennå mange spørsmålstegn ved økologien til arten som ser ut å spise på korallen. Vanligvis sprer den seg bare til andre sjøtre-kolonier i nærheten av vertsdyret. Siden sjøtre-koloniene som er ”infisert” med parasitten ser ut til å vokse i beste velgående uten noen tegn på sykdom, er det mest sannsynlig at den forsyner seg beskjedent av korallen.

Parasitten ble oppdaget i Canada i 2003, og fikk da det vitenskapelige navnet Gorgonophilus canadensis (= Canadas hornkorallelsker). Både arten og slekten var ny for vitenskapen, og det er så langt ikke beskrevet andre arter i samme slekt.

Nyheter

Fakta om Gorgonophilus canadensis

Latinsk navn: Gorgonophilus canadensis
Kjent utbredelse: Nord-Atlanteren i områder der det vokser sjøtre (Paragorgia arborea)
Biologi: Lever inne i galler (derformiteter) som sjøtreet danner når det er angrepet. Både hanner, hunner, larver og eggsekker kan være i samme galle. Gallene er små derformiteter på korallen, de har en ”skorstein” som fører ut av gallen, hva denne brukes til er foreløpig ukjent.
Størrelse: hunner: 6 mm,hanner: 3 mm
Føde: spiser sannsynligvis av korallen den lever inne i. Korallen ser ikke ut til å ta annen skade enn at den får deformiteter.
Spredning: Sannsynligvis kommer larvene ut av en åpning som er i gallen og sprer seg vha strømmen.