Forskere ved Havforskningsinstituttet har gjort forsøk for å finne ut om seismiske undersøkelser påvirker fiskearten tobis. Tobis er en art som graver seg ned om natta og står høyt i vannsøyla om dagen. Forsøkene gikk ut på å lukke tobis inne i store bur for å sjekke om seismikk påvirker denne døgnrytmen eller på annen måte skader fisken.
Prinsippet for eksperimentet er slik at forsøksområdet deles i to, der én del utsettes for seismisk aktivitet mens den andre fungerer som kontrollområde. Det ene delområdet utsettes så for seismisk skyting med luftkanoner, og atferdsobservasjoner gjøres i begge områdene før, under og etter skytingen. I tillegg tas det prøver av fisken for å sjekke eventuelle skader og dødelighet.

Burene som brukes i forsøket, har en grunnflate på 4 x 4 m, er 3 m høye og har vindu av plast for observasjon med undervannskamera.
Både i burforsøkene og i et senere fullskala feltforsøk skal man forsøke å svare på en del spørsmål vedrørende effekten av seismiske undersøkelser på tobis. Effektene ordnes etter alvorlighetsgrad.
- Dødelighet / skade
- Atferd som medfører skade
- Atferd som medfører nedsatt tilgjengelighet over tid (påvirkning av gyting/gytevandring etc.).
- Atferd som medfører nedsatt tilgjengelighet (fangbarhet eller unnvikelse)
Seismikk brukes i dag ikke bare til å lete etter olje og gass, men også til å sjekke hvor store mengder som finnes igjen i allerede aktive brønner. Aktiviteten foregår i havområder med betydelig fiskeriaktivitet, noe som de siste årene har skapt økende interessekonflikter mellom den norske tobisflåten og seismisk oljevirksomhet i Nordsjøen.
Prosjektet er utformet i samarbeid mellom Havforskningsinstituttet, Oljeindustriens landsforening, Fiskeridirektoratet og Sør-Norges Trålerlag.