Hopp til hovedteksten
Sverdfiskhale
Utskriftsvennlig versjon

En god hale er viktig

Den store v-formete halen og den smale haleroten sørger for at sverdfisken får maksimalt med kraft og skyv framover.

I løpet av den 3–4 måneder lange beitesesongen kan sverdfisken svømme fra Sør-Afrika til Nord-Norge og tilbake – en tur retur på over 15 000 kilometer. Men sverdfisken er ikke bare en dyktig langdistansesvømmer; den kan også snu på en femøring og raskt komme opp i fart. Slik klarer sverdfisken å overraske selv hurtig stimfisk; enten den jakter alene eller i mindre grupper. Sverdfisken er ingen utpreget stimfisk, men jakter mest alene eller i mindre grupper. Det er dermed viktig at hver enkelt sverdfisk har spesielle egenskaper som gjør den til en supereffektiv jeger i de åpne vannmassene. Sverdfisken jakter både på hurtige blekksprutarter og stimfisk som sild og makrell.

Den store v-formede halen er viktig; den gjør at sverdfisken kjapt får opp farten gjennom eksplosiv akselerasjon og kan raskt endre retning etter hvor stimen beveger seg. Mellom sverdet og halen har sverdfisken en slank, føyelig kropp. Det store hjertet sørger for at det kommer nok blod ut i den strømlinjeformede kroppen. Kombinasjonen av en stor v-formet hale og smal halerot sørger for at sverdfisken får maksimalt med kraft og skyv framover. Sverdfisken kan bevege halen i store buer og med hurtig frekvens. Slik oppnår den høy toppfart samtidig som den raskt kan endre kurs i jakt etter byttedyr, som ofte også er raske og flinke til å manøvrere.    

Mellom sverdet og halen har sverdfisken en slank, føyelig kropp. Det store hjertet sørger for at det kommer nok blod ut i den strømlinjeformede kroppen. Forbrenningen er høy og sverdfisken trenger derfor mye mat. Bare i løpet av de tre–fire første leveårene kan sverdfisken nå en vekt på 50 kilo. Det betyr at sverdfisken ikke kan være kresen i matveien, og forklarer langt på vei hvorfor den gir seg i kast med så lange vandringer i jakten på mat.  

Fakta om sverdfisk

Latinsk navn: Xiphias gladius                                                                                                                                                                                                                                                                                      
Familie: Sverdfiskfamilien; Xiphiidae
Maks størrelse: 5 meter og 450 kilo
Levetid: Minimum 9 år
Leveområde: Hovedsakelig tropiske og varme farvann. Sporadisk på våre kanter, men økende i antall siste år.
Hovedgyteområde: I varme tropiske og subtropiske områder
Gytetidspunkt: Gjennom hele året, men mest om vinteren og våren
Føde: Bunnfisk, dyphavsfisk og pelagisk fisk som sild og makrell
Særtrekk: Overkjeven, "sverdet", kan bli opptil en halv meter og utgjøre en tredjedel av kroppslengden  

Kontaktpersoner

Leif Nøttestad
992 27 025
Svein Sundby
481 23 621