Hopp til hovedteksten

KRABBESKALL

Ser mange butikker reklamerer med "Krabbeskjell"Det er da jeg begynner å lure, for i mitt hue har krabba skall.Er jeg helt på jordet her eller ?Takknemlig for en oppklaring i dette. Hilsen Hanne

Svar: Dette er nok et markedsføringspåfunn. Krabber har skall, ikke skjell. Men det er vel noen som synes det er et for hardt og uvennlig ord, kanskje de har assosiert det med kommandoordet ”skal”? Skjell er et ord med mye bedre klang og assosiertes gjerne med mer luksus, tenk østers.

Siden dette er ferdig matprodukt, så er det sikkert akseptabelt å ta seg litt friheter. Skallet er renset, vasket og kokt mens innholdet er en blanding av klokjøtt og skallmat. Det er ikke helt det samme som en nykokt, hel krabbe og når maten er tilberedt så kan jo retten få et hvilket som helst navn.

Forsker Gro van der Meeren

Fakta om taskekrabbe

Latinsk navn: Cancer pagurus
Andre norske navn: Krabbe, rødkrabbe, paltosk, høvring, skryda
Orden: Tifotkreps (Decapoda)
Underorden: Krabber (Brachyura)
Familie: Cancridae
Størrelse: Ca. 26 cm skallbredde (hann), ca. 22 cm (hunn) 
Levealder: Trolig 20 år
Utbredelse: Kystfarvann fra Svartehavet, Middelhavet, Nord-Afrika til Finnmark. De viktigste områdene i Europa er rundt Storbritannia og Irland.
Gytetidspunkt/-område: Gyter i hele området om høsten
Føde: Spiser det meste av bunndyr
 

Taskekrabbe

Temasider