Hopp til hovedteksten

Hvor gammel blir en fisk?

Hvor gammel blir en fisk som lever ved Norskekysten, som f. eks torsk og laks. Er det stor forskjell mellom artene?

Svar: Det er stor forskjell på hvor gamle fisk blir. Noen lever et kort liv; de blir kanskje ikke mer enn 2-3 år gamle, mens andre kan bli veldig gamle, gjerne opp til 70 år! Det er gjerne slik at små arter ikke blir så gamle, mens store arter gjerne blir eldre.

En torsk blir skjelden mer enn 20 år gammel, selv om det sikkert svømmer rundt noen gamle "bestemødre" som er eldre enn dette. Torsken vokser ca 10 cm i året til den er 6-8 år gammel, så en torsk som er en halv meter lang er gjerne rundt 5 år gammel.

Laksen er litt spesiell, siden den blir klekket i en elv, og lever i elva til den er 2-3 år eller mer, alt etter hvor kald elva er. så vandrer den ut i havet. Her blir den bare i 1, 2 eller 3 år før den vandrer tilbake til elva for å gyte. Og laksen dør vanligvis etter første gangs gyting, så den blir altså ikke særlig gammel i forhold til hvor stor den er.
De eldste fiskene langs kysten vår er de som lever på dypt vann, som kveite, uer, lange og brosme. Uerne vokser svært langsomt, og blir svært gamle.

Forsker, Dr. philos.Harald Gjøsæter