Det oppdages stadig flere korallrev i Barentshavet. De siste oppdagelsene ble gjort på MAREANO-tokt ved Malangsgrunnen og i Hola utenfor Vesterålen i 2008. Korallrevene representerer en viktig naturressurs, med et stort mangfold av arter som finner skjulested eller mat i dette habitatet. Ofte er det høye fisketettheter nær revene. Skader som er påført av fiskeriene er ofte synlige og entydige for korallrev (Fosså et al. 2000).
Teknisk vurdering
Indikatoren er under utvikling
Økosystemvurdering
Koraller og svamper er utsatt for menneskelig aktivitet via skader som påføres gjennom fiskeriaktivitet i form av tråling. Disse skadene kan spores mange år etter at skaden er påført. Eksponering av fôrspill fra oppdrettsanlegg er identifisert som en mulig trussel i kystområder. Omfanget av dette problemet vil bli evaluert av ICES’ arbeidsgruppe for dypvannsøkologi (WGDEC) i 2009. Dekke av korallvev vil være en aktuell indikator for å vurdere effekten fra økt partikkeleksponering. I tillegg er korallene utsatt for klimapåvikninger både gjennom økt temperatur og reduksjon i pH gjennom den havforsuringen som nå skjer. Et surere havklima vil føre til at korallenes evne til å binde bikarbonat til bygging av skjelettstruktur vil bli redusert. Dette kan føre til svakere skjelett eller lavere veksthastighet. Også svamper med indre strukturer av kalsiumkarbonat vil kunne bli påvirket av dette. Det kan tenkes at forsuring av havene kan virke på polyppene og larvene direkte.

Figur 4.7.2.1. Relativ tetthet av trålmerker (øverst) observert på havbunnen på Tromsøflaket og relativ mengde av svamp (nederst). Figurene illustrerer at det foregår bunntråling i områder med store mengder svamp.