Vi har et vidt spekter av metoder. Eksempler innenfor molekylærbiologi er: fragmentanalyse, SNP (singel nucleotide polymorphism/enkeltnukleotidpolymorfisme), rensing av nukleinsyrer, sanntids-PCR (RT-PCR), In situ-hybridisering, celle- og virusarbeid og arbeid med plasmid. I tillegg arbeider vi med bakteriologi og ulike teknikker innenfor histologi, som immunhistokjemi for bl.a. påvisning av smitteagens.
Laboratoriet har tre hovedbrukere; forskningsgruppene Populasjonsgenetikk, Reproduksjon og utviklingsbiologi og Sykdom og smittespredning.
Populasjonsgenetikk arbeider med bruk og utvikling av genetiske metoder for å studere økologiske prosesser, genetisk karakterisering av ville bestander og arter i oppdrett, inkl. metoder for å spore rømt fisk. Genetiske metoder som spesielt anvendes på laboratoriet er fragmentanalyse og SNP-analyse.
Reproduksjon og utviklingsbiologi studerer hvordan ulike indre (eks: ernæringsstatus) og ytre faktorer (eks: klimaendringer og forurensning) virker inn på reproduksjon hos fisk, hvilken betydning dette har for bl.a. rekruttering hos ville fiskebestander samt normalutvikling og fiskevelferd i oppdrett. Metoder som brukes er bl.a. histologiske undersøkelser av gonader, cDNA-mikromatriser og kvantitativ sanntids-PCR som en del av kartleggingsarbeidet på torskens genom.
Sykdom og smittespredning skal bidra til god helse og velferd hos fisk, skjell og krepsdyr i oppdrett gjennom forskning på forebyggende helsearbeid, diagnostikk og behandling. I tillegg studeres sykdommer i ville bestander og potensialet for smittespredning mellom ulike ville og oppdrettede bestander. Til dette arbeidet bruker vi bl.a. immunologiske og bakteriologiske metoder, ulike PCR-teknikker, fiske- og skjelldiagnostikk med bl.a. histologiske metoder og celle- og virusteknikker.