Hopp til hovedteksten
Sjoprover-utenfor-kysten-av-Toscana.JPG
Sjøprøver utenfor kysten av Toscana
Utskriftsvennlig versjon

Kronprins Haakon

Den norske regjeringen besluttet i oktober 2012 å bygge et nytt isgående fartøy. Skipet er bygget av det italienske verftskonsernet Fincantieri og ble sjøsatt i Italia i februar 2017. 2. januar 2018 ankom skipet Bergen.

Tromsø blir hjemmehavn for fartøyet, med Norsk Polarinstitutt som formell eier på vegne av den norske stat. Skipet vil være klart for vitenskapelige tokt sommeren 2018. UiT Norges arktiske universitet blir største bruker av skipet, mens Havforskningsinstituttet drifter det.

Fartøyet skal ha en besetning på 16 sjøfolk og 2 instrumentteknikere. I tillegg er det plass til 37 forskere/toktpersonell. Skipet har en rekkevidde på 15 000 nautiske mil (t/r Tromsø-Cape Town), det vil si at skipet kan seile i 65 døgn sammenhengende uten bunkring. Det har isbryterklasse og kan gå i 3,5 knop i én meter tykk is.
 
Om bord er det 15 laboratorier, 4 kjølerom og 2 fryserom. Midt i fartøyet er det en moonpool, dvs. et åpent basseng slik at utstyr kan settes ned også i is eller dårlig vær. Fartøyet har også landingsplass for helikoptre.
 
Her kan du se video fra skipet.

Fakta:

Lengde: 100 meter
Bredde: 21 meter
Pris: 1,4 milliarder nkr
Ferdig: medio 2018