Hopp til hovedteksten

Nyhetsarkiv - Juli

Publisert: 28.07.2017
Storfangst

Betydelige, men varierende makrellforekomster

Toktdagbok: Etter tre uker på intensivt og døgnkontinuerlig havforskningstokt har fiskebåtene Kings Bay og Vendla fått makrellfangster i alle trålhalene - bortsett fra ett hal vest av Jan Mayen. Det store bildet er at det så langt er betydelige, men varierende makrellforekomster i sentrale og nordlige deler av Norskehavet. Vi registrerer tusenvis av makrellstimer på flerstrålesonarene om bord på fartøyene. 
Publisert: 24.07.2017 - Oppdatert: 26.07.2017
Egg fra torsk og hyse

Oljesøl fører til store skader på hyseegg

Hysa blir mer skadet av oljeforurensning enn torsken, viser ny studie fra HI. Dette endrer måten vi vurderer risikoen ved å åpne nye områder for oljeutvinning på. 

Publisert: 21.07.2017
 Trålen på vei inn på Kings Bay

Avslutning av første del av makrelltoktet

Toktdagbok: Nå går de to båtene «Vendla» og «Kings Bay» inn til Stokmarknes og avslutter første del av makrelltoktet 21. juli. Den siste uken har «Kings Bay» dekket området fra Norskekysten og ut mot internasjonalt område, mens «Vendla» har vært i internasjonalt farvann og inn i islandsk sone. 
Publisert: 17.07.2017
Korallrevfisk

Oljesøl får fisk til å oppføre seg som fulle folk

På same måte som alkohol kan få eit menneske til å ta heller dårlege val, kan nokre få oljedråpar få korallrevfiskar til å leva farlegare.  

Publisert: 07.07.2017
hybrid

Hybridhumrar i puberteten kan gi dårleg nytt

55 norsk-amerikanske hybridhumrar er urovekkande prov på at kryssparing er mogleg. Men kan dei føre den uønskte slekta vidare? Når humrane no er kjønnsmodne, kan forskarane få svar.

Publisert: 05.07.2017 - Oppdatert: 06.07.2017
kingsbay

Følger makrellbestanden over 3.000.000 kvadratkilometer

Makrellbestanden har vakse eksplosivt i storleik og utbreiing dei siste åra. Kjem veksten til å fortsette? Fem skip frå fire land skal tråle over tre millionar kvadratkilometer hav for å finne svaret.

Publisert: 03.07.2017
dorslag

Har kartlagt kaloriene i havbunnen

Havbunnen og dyrene som lever der, er et enorm matfat for andre dyr. Forskere i Mareano-prosjektet har nå beregnet hvor mange kalorier det er snakk om, og har lagt dem inn på kartet.

Publisert: 04.07.2017 - Oppdatert: 26.07.2017
SisselStore.jpg

Sommarprat om HI sitt samfunnsoppdrag

HI-direktør Sissel Rogne tok i mot Ap-leiaren på vår stasjon i Flødevigen. Tema var korleis Havforskingsinstituttet jobbar for å løysa samfunnsoppdraget om «rike og reine hav».