Hopp til hovedteksten
Akvarium_1_nett.jpg
Yasmin Hunt og Magnus Lustig forteller om ulike fiskeslag til barn fra Polarflokken barnehage i Longyarbyen.
Utskriftsvennlig versjon

Lagde akvarium for barnehagebarn

I Longyearbyen lagde havforskerne akvarium for barna fra Polarflokken barnehage. Dette er barn som er vant til å være i naturen, men de hadde ikke hatt et akvarium på besøk tidligere.

Økosystemtoktet i Barentshavet varer så lenge at fartøyene innimellom må til havn for å skifte mannskap og få om bord nye forsyninger. Forskningsfartøyet «Johan Hjort» var nylig i Longyearbyen og gjennomførte mannskapsskifte. I samme slengen benyttet forskerne muligheten til å formidle noe av det de arbeider med når de er på havet.

Mye ute

En del av opplæringen for barna i Polarflokken barnehage er å ta vare på naturen og høste fra naturen. For eksempel reiser de hvert år til ulike strender nær Longyearbyen for å plukke søppel, og de største barna får lov å være med på reinsdyrjakt. Men de er ikke like godt kjent med livet i Barentshavet som ligger rundt Svalbard. Derfor inviterte vi barnehagebarna om bord i Johan Hjort.

 

Akvarium_2_nett.jpg

Magnus Lustig viser fram ei ålebrosme.

Foto: Yasmin Hunt

 

Forskere og mannskap laget akvarium på dekk for å gi barna et lite innblikk i livet i havet. Barna fikk se på og ta på torsk, flyndre, skater, ålebrosme, langebarn, blekksprut, sjøstjerner, skjell, sjøanemone, snegler, reker, og krabber. De fleste var nye bekjentskaper for barna, og de fikk også se på øresteiner fra fisk i mikroskop. Dermed fikk de se hvordan man kan bestemme fiskens alder. Magnus Lustig fra barnehagen og bunndyrsekspert Aleksander Benzik fra Murmansk hjalp til og forklarte.

På broen

Barna fikk omvisning på båten og var med opp på broen.  Der så de hvordan båten blir styrt. De fikk også se vannprøvehentere og flere av de andre instrumentene som forskerne må ha med seg på havet. Barna var veldig entusiastiske, nysgjerrige og interesserte.

Etterpå spiste de matpakken til lunsj sammen med forskere og mannskap. De syntes det var stas og håper at Havforskningsinstituttet vil komme igjen og gjenta dette.

 

Fakta om Barentshavet

Størrelse: 1,4 millioner km2  (ca. 4 ganger så stort som Norge)
Dyp: Gjennomsnittlig dyp er 230 meter, største dyp er 500 meter
Fiskerier: Bunnfisk som torsk, hyse, blåkveite, gapeflyndre og uer. I tillegg lodde, reke, vågehval og grønlandssel

Spesielle forhold:

  • Store, årlige variasjoner mht. temperaturforhold og isdekke
  • Sokkelhav - del av kontinentalsokkelen rundt Polhavet
  • En av de største sjøfuglkonsentasjonene i verden; 20 millioner individer fordelt på nær 40 arter

Forvaltningen av de levende marine ressurser i Barentshavet skjer mellom Norge og Russland i fellesskap.
Russisk navn: Barentsevo More
 

Barentshavet