Hopp til hovedteksten
Storskate12.jpg
Forskerne Arve Lynghammar fra UiT Norges arktiske universitet og Tone Vollen fra Havforskningsinstituttet undersøkte en sjelden fisk denne uka - ei storskate.
Utskriftsvennlig versjon

Undersøkte sjelden fisk

Storskata er en sjelden art i Norge og er plassert i kategorien ”kritisk trua” på den norske rødlista. Derfor er det en stor begivenhet når en slik fisk havner i hendene på forskere.

– Det er første gang jeg er med på å undersøke en slik fisk, sier havforsker Tone Vollen.

Vollen kjenner ikke til verifiserte eksemplarer av arten hos Havforskningsinstituttet i nyere tid.

– Vi vet at det ble levert ett eksemplar til Vitenskapsmuséet i Trondheim for noen år sia. Ut over dette kjenner vi ikke til at norske forskere har hatt anledning til å undersøke en slik fisk grundig på mange år, sier Vollen.

Tatt på grunt vann

Hobbyfisker Leif Roger Klausen fra Åkrehamn i Rogaland ble overraska da han fikk den store fisken på garn. Vekta viste 78 kilo da han veide den.

– Den ble tatt på grunt vann. Det var ikke mer enn 27 meter der den ble tatt, forteller Vollen. Skata blei fryst ned og frakta til Tromsø. Der veide Vollen og forskerkollega Arve Lynghammar ved UiT Norges arktiske universitet fisken på nytt.

­– Nå veide den 67 kilo. Da hadde vi vaska slimet av den, og det forsvant nok også en del væske under tininga, sier hun.

Lang og brei

Skata var både lang og brei.

– Den var 171 centimeter fra vingetupp til vingetupp, og den var 185 centimeter lang. Da hadde rett nok omtrent 20 centimeter av halen falt av, forteller Vollen.

Hun og Lynghammar åpna buken på fisken og fant ut at den muligens var i dårlig form.

– Levra så ut til å være lita, noe som tyder på at den kanskje har mangla næring i det siste. Magesekken var også tom, men det kan være tilfeldig, sier hun.

Forskerne fant også ut at det var ei hunnskate. De så at den hadde gytt tidligere, men dessverre hadde den ingen nye eggkapsler i buken da den gikk på garnet.

Storskate

Fisken fra Åkrehamn tilhører arten storskate, en fisk som kan bli opptil 2,40 meter og veie rundt 100 kilo.

– Det er en sjelden art, og vi vet ikke hvor mye som blir tatt av den i norske farvann. Hvert år er det skater som registreres som storskate på fiskemottakene, men i de fleste tilfellene vi tror det er snakk om store eksemplarer av andre skatearter, for eksempel gråskate, piggskate eller svartskate, sier Vollen.