Hopp til hovedteksten
Fra sending fredag formiddag
Trålen sett fra glidefarkosten Fokus. Fra sending fredag formiddag.
Utskriftsvennlig versjon

Direktesendinger fra Barentshavets bunn helgen igjennom

Vi kommer til å streame video direkte fra trålen på forskningsfartøyet igjennom hele helgen – når det er noe å streame. Vi er nå rundt 16 mil nordvest av Sørøya i Finnmark. Vinden øker, men vi vil fortsette i dette området med å teste tråloppsett til vi må søke roligere farvann nærmere land. Og er det ikke direktesending, så det det alltid opptak å se på.

Oppdatering mandag:
 
Første trålhal i dag undersøkte vi om de siste justeringene av innfesting av Deep Vision i trålen fungerte som tiltenkt. På siste trålhalet i dag skal vi montere en utslippsrist i trålen og teste om den fungerer. VI satser på å starte sending klokken 14 mandag (muligens klokken 13.30 om vi blir fort ferdig).
 
Det er for dårlig vær til å sette ut trålen. Vi runder av arbeider og starter å pakke ned utstyret.
 

 
Oppdatering søndag:

Tester utslippsordning

 
Mens vinden har herjet, har vi beveget oss vestover og er nå nord for Lyngen i Troms. Vi har hatt storm i dag igjen og vi har måttet ta en pause i arbeidet midt på dagen. Det blåser fortsatt friskt, men vi har gjenopptatt forsøkene. 
 
For enkelte fiskerier er det svært viktig å kunne velge bort fisk som man ikke har kvote på. En av nyvinningene i CRISP-arbeidet er en luke i trålen som kan åpnes og lukkes fra broen. Tidligere i dag har vi kjørt en test på oppsettet, som viste seg nesten å fungere. Nå er det gjort noen endringer, blant annet er det lagt på litt vekt på luken for å få den til å åpne. Og vi er klar for andre forsøk:
 
 
 
Oppdatering lørdag: Kraftig vind har gjort det umulig å gjøre stort. Vi har trukket inn mot Stjernøya i Finnmark og har testet utstyr. Men det blir ikke noe å streame i dag.
 
Lukemontering

Jan Tore Øvredal monterer utslippsluken i trålen.

Foto: Kjartan Mæstad
 
Hittil har vi gjort flere forsøk for å lære mer om hvordan fangstbegrensningssystem i trålen kan fungere. 
 
Vi har også hatt kamerasystemet Deep Vision i sjøen flere ganger og inspisert hvordan det fungerer ved hjelp av glidefarkosten Fokus.
 
Nyutviklede og eksisterende ekkolodd og sonarer fra Kongsberg Maritime, Simrad, er i sving stadig vekk for å overvåke fangst og tråloppsett. 
 
Storm

STORM: Mellom 20 og 30 sekundemeter vind store deler av dagen. Her har vi søkt ly i nærheten av Stjernøya.

Foto: Kjartan Mæstad
 
Dette er noe av det som utvikles gjennom CRISP som er et Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI) med Havforskingsinstituttet som vertskap. Årlig gjennomfører senteret minst ett forskningstokt med ”G.O. Sars”. 
 
Opptak av videostreamene som er gjort hittil kan ses på denne her:
 
 
Tirsdag: wow.imr.no/crisp.html
Onsdag: wow.imr.no/crisp1.html
Torsdag: wow.imr.no/crisp2.html
 
Fredagens sending kan ses her:
 
 
Eller på: wow.imr.no/crisp3.html
 
Streaming lørdag vil komme i dette vinduet:
 

Eller wow.imr.no/crisp5.html

 
Og mandag sendes det her:
 

Eller på: wow.imr.no/crisp6.html