Hopp til hovedteksten

Nyhetsarkiv - Desember

Publisert: 30.12.2014
Kongekrabbe i kar

Tilrår kongekrabbekvote på 1250 tonn

Havforskingsinstituttet tilrår at kongekrabbekvoten ikkje blir større enn 1250 tonn hannkrabber i kvoteåret 2015/16. Kvoten for 2014/15 er på 1000 tonn.

Publisert: 30.12.2014
Krabbeplukking av teine

Teller krabber med trål og teine

Klokka har passert 02:00. Teina glir ut i vannet og synker ned. Om 65 meter når den bunnen. Ikke lenge etterpå forlater trålposen dekket. Teine og trål er viktige redskaper når havforskerne skal kartlegge kongekrabbebestanden.

Publisert: 22.12.2014
Gjennomsnittleg straumfart

Meir sirkulasjon i Repparfjorden enn tidlegare antatt

Ein straummodell som Havforskingsinstituttet har køyrt for Repparfjorden viser større sirkulasjon enn det som kjem fram i gruveselskapet Nussir sine undersøkingar. Langvarige straumepisodar er viktigare enn tidevatnet for transporten av vatn ut av fjorden.

Publisert: 22.12.2014
Ørret med lakselus.

Kan varsle lus fra neste år

Laksesmolten klarte seg relativt bra under utvandringen i vår, mens sjøørreten fikk betydelig påslag av lakselus utover sommeren. Det er hovedkonklusjonene etter at årets overvåking av lakselus er oppsummert. I tillegg har forskerne testet at den nyutviklete modellen for lusevarsling virker.

Publisert: 16.12.2014 - Oppdatert: 17.12.2014
Lofoten

Dispergeringsmiddel er ikkje nødvendigvis negativt for overlevinga til fiskeegg og fiskelarvar

Modelleringsstudiar tyder på at bruk av dispergeringsmiddel etter oljeutslepp ikkje gir dramatiske utslag for fiskeegg og fiskelarvar. 

Publisert: 16.12.2014
Parisvatnet

Feltstasjon Parisvatnet legges ned

Havforskningsinstituttet har vedtatt at feltstasjon Parisvatnet utenfor Bergen skal legges ned. Den biologiske produksjonen er avviklet eller overført til de andre stasjonene.

Publisert: 12.12.2014
ID-foto_av_knolhval.jpg

Har du hvalbilder? Send oss en kopi!

Hvaleventyret utenfor Troms har ført til at det finnes rekordmange bilder av knølhval. Havforskningsinstituttet tar gjerne mot en kopi dersom du har bilde av undersiden av halefinnen til en knølhval.

Publisert: 04.12.2014 - Oppdatert: 05.12.2014
Deltakere

CRISP-konferansen på Youtube

Senter for miljøvennlig fangst, CRISP, arrangerte sin første teknologikonferanse i Bergen 11. november. Nå er mange av foredragene på denne konferansen tilgjengelig på Youtube.

Publisert: 04.12.2014
Einar Helge Meløysund

-Vi skal følge opp

Godt over hundre mennesker hadde tatt turen til Havforskningsinstituttets kantine for å snakke om pelagiske ressurser den 2. desember. Representantene fra næringen var absolutt i flertall i et møte med god tone og mange konstruktive innlegg. 
 
Publisert: 02.12.2014
Glupsk_nett.jpg

Med sild som drivstoff

Tromsø er i ferd med å få bykval. No står knølkvalen så nært Tromsøya at dei som bur nord på øya kan sjå han frå kjøkkenvindauget. Der feitar kvalen seg opp på sild. Seinare går ferda til Karibia.

Publisert: 11.12.2014
Underskrift på avtale

Viktig samarbeid i sør

Havforskningsinstituttets direktør, Tore Nepstad, har vært på Sørlandet for å undertegne et viktig samarbeidsprosjekt med Universitetet i Agder. Sammen med rektor på universitetet, Torunn Lauvdal, undertegnet de to avtalen som er viktig for utviklingen av marin forskning langs Skagerrakkysten og i Nordsjøen. Samarbeidet er også viktig for den kommende søknaden om å bli et senter for fremragende forskning.