Hopp til hovedteksten
Barentshavet
Barentshavet
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

Varmes opp, forsures og mister oksygen

Nær 500 forskere fra hele verden diskuterer fremtidens hav neste uke i Bergen. Da er det klart for konferanse i regi av Integrated Marine Biogeochemistry and Ecosystem Research (IMBER), verdens eneste rendyrkede forskningsprogram på hav og marine økosystemer. 
Målet til IMBER er å undersøke hvordan de store marine økosystemene takler global oppvarming, havforsuring og annen menneskeskapt påvirkning. Siden 2012 har Havforskningsinstituttet vært vertskap for IMBERs internasjonale prosjektkontor.
 
Forskingsaktiviteten er finansiert av det internasjonale forskningsrådet SCOR (Scientific Committee on Oceanic Research) og IGBP (International Geosphere-Biosphere Programme).
Mer enn 3000 forskere fra hele verden birdar til de åtte hovedprosjektene i IMBER.

Globale endringer

Nå samles nærmere 500 av disse forskerne til konferanse i Bergen. “Future Oceans – Research for marine sustainability: multiple stressors, drivers, challenges and solutions” er den offisielle tittelen på arrangementet som finner sted på Radisson hotellet på Bryggen.  
 
Konferansen omfatter et bredt spekter av emner knyttet til marin biogeokjemi og økosystemforskning, fra havforsuring til forvaltning av fiskeriene og de menneskelige dimensjonene av globale endringer i havet.

Regionalt perspektiv

Tittelen på denne saken er hentet fra det første foredraget etter at administrerende direktør Tore Nepstad på Havforskningsinstituttet og rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen har stått for den offisielle åpningen tirsdag morgen. Klokken 9:30 får Nicolas Gruber, ETH Zurich, Sveits, ordet. Foredrag hans har tittelen: ”Warming up, turning sour, losing breath: The regional perspective.” I deler av verdenshavene går oksygenkonsentrasjonen ned, i andre områder går den opp.
 
De internasjonale havekspertene er i gang med workshops allerede søndag og er ikke ferdig før fredag.
 

Om konferansen: