Hopp til hovedteksten

Nyhetsarkiv - Januar

Publisert: 27.01.2014
GosogLofoten.jpg

Følg "G.O. Sars" gjennom 2013

Følg vårt største forskningsskip "G.O. Sars", gjennom 2013. Videoen viser høydepunkt fra kameraet på broa. Bildene er fra Barentshavet, Norskehavet og diverse havner båten har vært innom.

Publisert: 24.01.2014
Børstemarken Scalibregma hanseni

Ny flerbørstemark

Enda en gang er det oppdaget en ny flerbørstemark i prøver som er tatt på MAREANO-tokt. Den nye arten har fått navnet Scalibregma hanseni og er funnet i prøver fra kontinentalskråningen i Norskehavet.

Publisert: 21.01.2014
laks i oppdrett

Lakselus og rømt fisk er mest problematisk

Smittepress av lakselus og genetisk påvirkning av rømt oppdrettslaks vurderes fremdeles som de mest problematiske risikofaktorene knyttet til lakseoppdrett. Det kommer fram i årets risikovurdering av norsk lakseoppdrett.

Publisert: 17.01.2014
Oddgeir Alvheim

Hedret for 45 år ved Havforskningsinstituttet

Oddgeir Alvheim har mottatt Medaljen for lang og tro tjeneste etter 45 år ved Havforskningsinstituttet. I løpet av denne tiden har han blant annet oppdaget to nye arter, som har blitt oppkalt etter ham. 

Publisert: 17.01.2014 - Oppdatert: 20.01.2014
Lakseoppdrett

Miljøeffekter av norsk oppdrett

2013-versjonen av Havforskningsinstituttets risikovurdering av miljøeffektene av oppdrett er nå klar. Den blir presentert av redaktør Geir Lasse Taranger tirsdag 21. januar kl. 0900. I årets Risikovurdering kan vi tallfeste hvor mye oppdrettslaks som har krysset seg  med vill laks i en rekke vassdrag.

Publisert: 10.01.2014
Illfoto lab

Havforskningsinstituttet er miljøsertifisert

I desember i fjor mottok Havforskningen diplomet som viser at vi nå er en miljøfyrtårnbedrift. Sertifiseringen setter krav til miljøansvar innen en rekke områder som transport, arbeidsmiljø, sykefravær, utslipp, energi, avfall, estetikk og samfunnsansvar. - Å være et Miljøfyrtårn er å ta miljøansvar i hverdagen, sier direktør for Teknisk infrastruktur Øystein Brun.

Publisert: 10.01.2014
Snokrabbe1.jpg

Krabbe på vandring

En ny art krabber inn i Barentshavet. Snøkrabben (Chionoecetes opilio) har siden midten av 1990-tallet først etablert seg øst i Barentshavet i russisk farvann og senere i norsk farvann nord og øst i Barentshavet. Vi har observasjoner av snøkrabbe så langt nord som ved Kong Karls Land og så langt vest som Hopendjupet.

Publisert: 06.01.2014 - Oppdatert: 09.01.2014
Prisdryss

Prisdryss på Havforskningsdagene

I starten av januar samles Havforskningens ansatte til den årlige instituttsamlingen i Bergen. På første dag var det klart for utdeling av fem priser; for beste vitenskapelige publikasjon, formidlingsinnsats, rådgivning, HMS-arbeid og beste ukens orientering.

Publisert: 06.01.2014
Kari_A._Myklebost1_middels.jpg

Praktisk formål, ikke nasjonsbygging

Den norske havforskninga var sterkt internasjonalt orientert allerede fra starten for 100 år sia, men bar lite preg av nasjonsbygging, sier historiker Kari Myklebost ved UiT-Norges arktiske universitet.

Publisert: 03.01.2014
Stort kamskjell

Larver fra skjell skades i surere hav

Havforsuring kan få store konsekvenser for bestanden av kamskjell. Etter bare sju dager i vann med de pH-verdiene som er forventet i havet om 50 til 200 år fikk kamskjellarver deformerte skall, unormalt sein utvikling og økt dødelighet. Resultatet er enda en brikke i puslespillet med å finne ut hvilke konsekvenser havforsuring har for livet i havet.

Publisert: 03.01.2014
Drone1.jpg

Skal teste ut droner til seltelling

Havforskningsinstituttet skal forsøke å telle grønlandssel og klappmyss ved å bruke droner. Det er billigere enn tradisjonell flyfotografering. Forskningsrådet har gitt 4.6 millioner kroner til et treårig prosjekt, skriver havforskerne Kjell Tormod Nilssen og Tor Arne Øigård i denne artikkelen.