Hopp til hovedteksten
Statsminister Erna Solberg
Statsminister Erna Solberg åpner Hjortsenteret
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

- Samler det beste fra de beste

Hjortsenteret for marin økosystemdynamikk ble åpnet av statsminister Erna Solberg i går. Senteret, som er et samarbeid mellom Havforskningsinstituttet, Universitetet i Bergen, Nansensenteret og Uni Research, har som mål å løse de store spørsmålene knyttet til havets økologi.

- Regjeringen har kunnskapssamfunnet som ett av sine aller viktigste mål. Gjennom å satse på kunnskap og kompetanse, legger vi fundamentet for fremtidig verdiskaping. Etableringen av Hjortsenteret, der «det beste fra de beste» fra fire ulike kunnskapsmiljøer samles i et nytt forskningssenter, er noe vi ønsker velkommen, sa statsminister Erna Solberg.

 

Statsministeren åpner Hjortsenteret from UiB - Universitetet i Bergen on Vimeo.

Hun var til stede på åpningsseremonien i Akvariet sammen med fiskeriminister Elisabeth Aspaker og bergensordfører Trude Drevland.

- Marin forskning har alt å vinne på å samle utvalgte deler av den marine forskningen for å øke evnen til å forstå, måle og å forutsi endringer i miljø- og ressurser i verdens hav- og kystområder, sa fiskeriminister Aspaker.

Direktørenes hilsningstaler

Lederne ved samarbeidspartnerne holdt hilsningstaler, administrerende direktør Tore Nepstad, Havforskningsinstituttet, rektor Dag Rune Olsen, UiB, direktør Aina Berg, UNI Research og kommunikasjonsdirektør Lasse Pettersson, Nansensenteret (fra venstre) 

Foto: Kjartan Mæstad

Før ministrene slapp til, var det hilsningstaler fra lederne ved de fire samarbeidspartnerne.

– Bergen er – uten tvil – verdens marine hovedstad. Universitetet i Bergen, Uni Research og Nansensenteret er – sammen med Havforskningsinstituttet – blant de sterkeste marine forskningsmiljøene som finnes, noe blant annet Bjerknessenteret er et eksempel på, sa Tore Nepstad, direktør ved Havforskningsinstituttet.

– Marin forskning har vært en del av UiBs strategiske satsing omtrent siden ordet «strategi» ble tatt i bruk ved universitetet, sa rektor Dag Rune Olsen ved UiB.

Publikum

Kinosalen i Akvariet.

Foto: Kjartan Mæstad

– Havet er fremtiden. Halvparten av den biologiske produksjonen skjer i dag i havet, men kun to prosent av maten vi spiser kommer fra havet. Skal vi forstå hvordan vi skal ta ut ressurser av havet, er det helt nødvendig at vi har kunnskap nok til en bærekraftig forvaltning slik at skattkammeret også vil være tilgjengelig for kommende generasjoner, sa direktør Aina Berg, ved Uni Research.

– Vi skal nå målet om å komme i fronten av den internasjonale forskningen, sa Lasse Pettersson, informasjonsdirektør ved Nansensenteret.

På programmet åpningsdagen stod også en gjennomgang norsk havforskning i et historisk perspektiv ved historiker Vera Schwach og litt om planene for Hjortsenteret ved forskningsdirektør Geir Huse. Etter åpningen var det fagseminar i Havforskningsinstituttets kantine.

Statsminister, fiskeriminister og bergensordfører

Statsminister Erna Solberg (fra venstre), fiskeriminister Elisabeth Aspaker og bergensordører Trude Drevland.

Foto: Kjartan Mæstad