Hopp til hovedteksten
Kontraktssignering
Kontrakten for det nye, avanserte norske polarforskningsfartøyet FF Kronprins Haakon, ble undertegnet i Oslo i dag. Skipet skal bygges ved verftet Fincantieri i Genova, Italia. Fra venstre: Adm.dir. Tore Nepstad, Havforskningsinstiuttet, Jan Gunnar Winther direktør, Norsk Polarinstitutt, Fiskeriminister Elisabeth Aspaker, Miljøvernminister Tine Sundtoft, Italias ambassadør til Norge Giorgio Novello, konserndirektør Angelo Fusco, Fincantieri og Terje Aspen, fakultetsdirektør, UiT Norges arktiske universitetet.
Utskriftsvennlig versjon

Norsk forskningsfartøy skal bygges i Genova

FF Kronprins Haakon, det nye, avanserte norske polarforskningsfartøyet, skal bygges ved verftet Fincantieri i Genova, Italia. Kontrakten ble undertegnet i Oslo i dag.

Den norske regjeringen besluttet i oktober 2012 å bygge et nytt isgående fartøy. Havforskningsinstituttet er ansvarlig for prosjektet og Rolls Royce Marine har tegnet det. FF Kronprins Haakon blir et av verdens mest avanserte forskningsfartøy. Kostnadsrammen er på ca. 1,4 milliarder kroner, eller ca. 175 millioner euro.

Tromsø blir hjemmehavn for fartøyet, med Norsk Polarinstitutt som formell eier, på vegne av den norske stat. Skipet er planlagt levert i andre halvdel av 2016, og vil være klart for vitenskapelige tokt i begynnelsen av 2017. UiT Norges arktiske universitet blir største bruker av skipet.

Fincantieri er et av de største skipsbyggingskonsern i verden og spesialiserer seg på design og bygging av komplekse skip med høyt teknologisk utstyr, som for eksempel cruise-, handels-, marine- og offshore fartøy.

Signeringen fant sted på Frammuseet i Oslo. Administrerende direktør Tore Nepstad ved Havforskningsinstituttet og konsernkonserndirektør Angelo Fusco fra skipsverftet Fincantieri signerte kontrakten.

Kontraktssignering

Tore Nepstad, Havforskningsintituttet og Angelo Fusco, Fincantieri undertegner kontrakten.

-Vi er veldig fornøyde med at en så prestisjetung ordre fra en så viktig kunde, tilfaller oss. Dette takket være vår pålitelighet, som er internasjonalt anerkjent etter bygging av tilsvarende fartøy tidligere. Med dette skipet tar vi enda et skritt videre på den teknologiske fronten, godt hjulpet av et stadig tettere samarbeid med våre kollegaer i VARD, sa Mr. Giuseppe Bono fra Fincantieri på seremonien.

Dette er et viktig skritt for alle forskningsinstitusjoner i Norge som arbeider i den nordlige og sørlige halvkule, tilføyde Nepstad. - Vi står fortsatt overfor mange utfordringer i kampen om å forstå naturen. Effekter av klimaendringer er for eksempel et av de forskningsområdene der vi har behov for en plattform som FF Kronprins Haakon.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker deltok også ved signeringen sammen med sin statsrådkollega, miljøvernminister Tine Sundtoft. Aspaker understreket hvor viktig dette nye forskningsfartøyet blir for å øke kunnskapen om økosystemene både i Arktis og Antarktis.

-Dette er en gledens dag for norsk nordområdesatsing og polarforskning. Det avanserte fartøyet sikrer at norsk kunnskap blir førende for utviklingen i polarområdene, sier direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt.
 

Kontaktpersoner

Tore Nepstad, administrerende direktør, Havforskningsinstituttet, Mob: +47 993 28 602
Antonio Autorino, kommunikasjonsdirektør, Fincantieri, Italia Mob:+39 3357859027
Jan Gunnar Winther, direktør, Norsk Polarinstitutt, Mob: +47 907 84 874
Per Nieuwejaar, prosjektleder, Havforskningsinstituttet, Mob: +47 913 17 465
Terje Aspen, fakultetsdirektør, UiT Norges arktiske universitetet, Mob: + 47 977 66 247
Kari Østervold Toft, kommunikasjonsdirektør, Havforskningsinstiuttet, Mob: +47 913 80 629