Hopp til hovedteksten
Johan Hjort
Johan Hjort i havn.
Utskriftsvennlig versjon

Avslutning av nok et MAREANO tokt

Nok et MAREANO tokt er over - forskerne har gått på land og i dag har F/F Johan Hjort seilt videre på et nytt tokt, med nye forskere på et nytt prosjekt. For oss MAREANO-forskere venter nå mye arbeid på land for å bearbeide de dataene og prøvene vi har samlet inn på toktet, og om en knapp måned skal vi ut på nytt tokt - i de tidligere omstridte områdene av Barentshavet. 

I løpet av dette toktet fikk vi undersøkt totalt 67 stasjoner, - av de var 60 på Skjoldryggen, og på 12 av disse ble det i tillegg til videofilming også samlet inn biologiske og geologiske prøver - dette har vi fortalt mer om i nyhetsbrevene Sedimentprøvetakning på Skjoldryggen og Kan vi finne gull i gjørme?. I tillegg samlet vi inn biologiske og geologiske prøver på 7 stasjoner som ble videofilmet i fjor på Storegga nord.

Som det sikkert er lett å skjønne, er toktene våre ganske omfattende, - det samles inn mye data fra mange stasjoner, og vi bruker en hel mengde forskjellige instrumenter for å få samlet inn det vi trenger. Mye av dette utstyret er spesiallaget for oss, og hvis noe går i stykker, er det ikke alltid like lett å bestille ekstradeler fra produsenten. Da er det ekstra godt å være på en båt med hyggelig og hjelpsomt mannskap - som i tillegg til å hjelpe oss med å sette utstyret ut i sjøen (og få det trygt opp igjen med data eller prøver til oss) også kan reparere utstyret når det trengs. Underveis på dette toktet trengte både bomtrålen og campoden (som vi filmer videoene våre med) nye deler...

For at vi skal få gjort unna så mange stasjoner som mulig, jobber vi selvsagt døgnet rundt - og forskerne er delt opp i to skift akkurat som mannskapet. Med arbeidsdager på 12 timer er det bra å bli tatt godt vare på, og båtens stuert og forpleiningsassistenter passer på alle, slik at vi kan gjøre jobben vår.

Mareano2013-205288130626BT-krabbe.JPG
En krabbe av arten Geryon trispinosus.

I løpet av de vel 20 dagene vi har vært ute har vi videofilmet korallrev, svampområder og sandsletter, og vi har samlet prøver fra spennende områder på dyp mellom 250 og 850 m dybde. Både MAREANO forskerne og båtens mannskap har fulgt med på videofilmingen og når prøvene har kommet opp på dekk.

Nå er mange timer med videoopptak av havbunnen klare for nøyaktige analyser på land, og fire paller med prøver er sendt til først sortering av dyr og siden identifisering av dyrene av spesialister. Geokjemikerne har fått med seg nærmere 600 prøver av sjøbunnen. I tillegg er to store konteinere med utstyr sendt til Tromsø - for det er mye utstyr som trengs på et tokt.

Takk for turen til båt, mannskap og forskere!

Arbeide med prøvene

Arbeid med prøvene på dekk

svamp og korall fra video

Svamp og koralltre fra videoene våre